Folosirea telefonului mobil la volan face mai multe victime decat alcoolul. Tu esti un sofer TREAZ LA VOLAN?

Alcoolul a fost, pentru multa vreme, principala cauza pentru producerea accidentelor rutiere, dar, astazi, lucrurile stau cu totul altfel. Alcoolul a ramas una dintre principalele amenintari la siguranta traficului si a participantilor la trafic, dar, potrivit unui studiu realizat, recent, de ALLIANZ Center for Technology, tehnologia – incluzand telefoanele mobile si sistemele de navigatie prin satelit -, reprezinta o amenintare mai mare decat alcoolul, 74% dintre soferi recunoscand ca tehnologia le distrage atentia de la drum.

Potrivit studiului, exista o stransa legatura intre nivelul in crestere al accidentelor rutiere si functiile de informare, comunicare si divertisment oferite de masini sau de dispozitivele de care oamenii nu se pot lipsi nici macar atunci cand sunt la volan.

De exemplu, arata sursa citata, nu mai putin de 60% dintre soferii implicati in cel putin un accident rutier in ultimii trei ani au recunoscut ca, la momentul accidentului, foloseau telefonul mobil. Pe de alta parte, doar 37% dintre soferii care nu au fost implicati in evenimente rutiere au admis acest lucru. Cu cat tehnologia se diversifica si devine tot mai complexa, cu atat mai mult va distrage atentia soferilor de la drum, la dispozitiv.

Cele mai importante concluzii ale studiului realizat de ALLIANZ Center for Technology:

  • Expertii spun ca 10% dintre accidentele rutiere in urma carora se inregistreaza victime sunt cauzate de distragerea atentiei la volan;
  • 74% dintre participantii la studiu au recunoscut ca sunt distrasi de tehnologiile din masinile pe care le conduc;
  • 39% au declarat ca folosesc manual sistemul de navigatie prin satelit atunci cand conduc;
  • 1 din 4 soferi citeste mesaje la volan, iar 15% dintre soferi scriu mesaje in timp ce conduc;
  • 60% dintre soferii implicati, in ultimii trei ani, intr-un eveniment rutier au admis ca, in momentul accidentului, foloseau telefonul mobil.

„FII TREAZ LA VOLAN!”, campania care a pus, din nou, punctul pe i

In contextul in care, in Romania anului 2016, s-au inregistrat, potrivit Institutului National de Statistica (INS), nu mai putin de 30.751 de accidente rutiere, in urma carora 1.913 persoane si-au pierdut viata, iar alte 39.562 au fost ranite (media zilnica a anului 2016 fiind de 84 de accidente rutiere si 121 de victime), Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor (APPA) a organizat, in 2017, o noua editie a campaniei nationale „FII TREAZ LA VOLAN!”, care sa contribuie la reducerea numarului de accidente rutiere inregistrate in Romania.

Editia „FII TREAZ LA VOLAN!” 2017 – adresata atat soferilor, cat si pietonilor, biciclistilor si motociclistilor -, a presupus, printre altele, si un sondaj in mediul online, care a adus un numar record de participanti, 8.081, dar si mai multe concluzii ingrijoratoare.

Principalele concluzii ale sondajului realizat, anul trecut, in campania „FII TREAZ LA VOLAN!”:

  • 60% dintre soferii romani vorbesc la telefon atunci cand conduc, fara sa foloseasca un dispozitiv handsfree;
  • 38% dintre soferii romani scriu mesaje text la volan – 21% dintre acestia, rar, cand apar urgente; 13%, din cand in cand; 4%, la fiecare calatorie cu autovehiculul;
  • 6% dintre soferii romani folosesc, in timp ce conduc, telefonul mobil sau tableta pentru activitati precum jocuri, verificarea notificarilor si a e-mail-urilor si vizionarea de videoclipuri. Mai mult, o treime dintre acestia fac acest lucru la aproape fiecare calatorie cu autovehiculul.

Sursa: http://www.1asig.ro/Studiu-ALLIANZ-Center-for-Technology-Folosirea-telefonului-mobil-la-volan-face-mai-multe-victime-decat-alcoolul-Tu-esti-un-sofer-TREAZ-LA-VOLAN-articol-3,100-58304.htm