Bucuresti, Buzau si Ploiesti – printre cele mai afectate orase de un cutremur puternic
Zeci de orase din Romania ar trebui evacuate in cazul unui cutremur puternic, de peste 7 grade, deoarece ar fi distruse. Printre ele se numara Bucuresti, Buzau si Ploiesti unde, spun pompierii, numarul mortilor ar fi urias. Totodata, localitati din aproape tot estul tarii ar putea fi evacuate.
Informatiile alarmante apar in ultimul studiu facut de seismologi, profesori universitari si geologi din intreaga tara, informeaza Digi24. „Bucurestiul este afectat puternic, in special partea de Nord”, a declarat Francisc SENZACONI – Prevenirea dezastrelor, IGSU.
Aproape intreaga regiune de est a tarii (inclusiv localitatile din vecinatatea Bucurestiului) ar putea fi evacuata in cazul unui cutremur puternic. Astfel, in aceasta parte a tarii cladirile vor fi atat de afectate incat oamenii nu s-ar mai putea intoarce luni bune in casele lor.
In aceasta saptamana, IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a anuntat finalizarea proiectului ” Evaluarea riscului de dezastre la nivel national – RO-RISK”, finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020.
Odata cu implementarea proiectului RO-RISK, reducerea riscurilor de dezastre si cresterea sigurantei cetateanului sunt fundamentate printr-o metodologie unitara de evaluare a riscurilor, elaborata de IGSU impreuna cu 13 institutii cu responsabilitati in identificarea acestora.
Proiectul RO-RISK s-a derulat pe o perioada de 24 de luni (martie 2016 – martie 2018) si a vizat realizarea primei evaluari a riscurilor de dezastre la nivel national (cutremure, alunecari si prabusiri de teren, inundatii, fenomene meteorologice periculoase, incendii de padure, accidente CBRN etc.), sub aspectul influentarii sigurantei cetatenilor, respectiv impactului social, economic si de mediu.
Valoarea totala a proiectului este de peste 28,8 milioane de lei, din care asistenta financiara nerambursabila solicitata din Fondul Social European reprezinta 24,2 milioane de lei.
Asigurarea locuintelor
Reamintim ca pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale (cutremur, inundatii, alunecari de teren) a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.
In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele peste 8,9 milioane delocuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%. Asadar, nevoia unei polite de asigurare pentru locuinte este in crestere. In acest sens, APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor desfasoara anul acesta a cincea editie a Campaniei ” Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte”, proiect care are ca obiective cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, precum si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta.
La sfarsitul lunii decembrie 2017 erau active la nivel national 1.693.006 de polite PAD, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.
Sursa: http://www.1asig.ro/Bucuresti-Buzau-si-Ploiesti-printre-cele-mai-afectate-orase-de-un-cutremur-puternic-articol-3,100-58300.htm