UNSAR: Pericol de creștere a primelor RCA, 7 milioane de români vor fi afectați

Asigurătorii atrag atenția asupra pericolului pe care îl prezintă emiterea unor reglementări fără o perioadă suficient de lungă pentru dezbatere, care să permită elaborarea unor opinii bine documentate, și fără realizarea în prealabil a unui studiu de impact.

Având în vedere declaraţiile publice cu privire la realizarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unui Proiect de constituire a corpului de constatatori de daună independenţi, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) solicită preşedintelui Autorităţii de Suăraveghere Financiară (ASF) să manifeste diligenţă şi rigoare în elaborarea acestei reglementări, pentru a elimina potenţiale efecte negative asupra consumatorilor, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Acest lucru devine cu atât mai important cu cât această reglementare poate avea efecte negative pentru cei şapte milioane de posesori de vehicule din România, menţionează comunicatul citat.

Reprezentanţii UNSAR nu resping actualizarea şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare în ceea ce priveşte constatarea de daune externă, însă consideră că realizarea unui Corp de constatatori, la care toţi cei care practică această activitate au obligaţia de a se înscrie, creează premisele unor dezechilibre în piaţa de asigurări RCA, cu impact negativ în special asupra consumatorilor.

UNSAR consideră că un astfel de corp de constatatori are potenţialul de a provoca prejudicii majore atât asiguraţilor, cât şi păgubiţilor şi mediului economic în ansamblul său, prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare şi evaluare a daunelor, o componentă vitală a întregului sistem de asigurări. Unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a creşterii costurilor aferente regularizării daunelor.

Primele de asigurare auto pot creşte semnificativ atât din cauza onorariilor aferente expertizelor tehnice, dar şi a altor costuri legate direct sau indirect de activitatea de evaluare.

Sursa: http://www.capital.ro/unsar-pericol-decrestere-aprimelor-rca.html