Ce este o asigurare CASCO
CASCO este o asigurare facultativă a autovehiculelor pe care o poate incheia persoanele fizice cat si persoanele juridice si in baza careia societatea de asigurare achită despăgubiri pentru avariilea ccidentale ( parțiale sau totale ) și / sau furtul ( parțial sau total ) suferite de vehiculul asigurat și înscris în polița de asigurare. Decizia de încheiere a unui contract de asigurare CASCO este la latitudinea proprietarului de autovehicul, nefiind obligatorie prin lege.
Cine poate incheia o asigurare CASCO
Toate persoanele fizice sau juridice pot incheia o polita CASCO atata timp cat autovehiculul are o vechime mai mica de 10 ani, polita acopera daunele propriei masini.
Persoana care nu detine o polita CASCO, in cazul unui eveniment nefericit, trebuie sa acopere din buzunarul propriu eventualele reparatii.
Politele de asigurare CASCO pot fi emise de aproape toti asiguratorii din Romania autorizati de ASF.
Atenție – Asigurarea CASCO nu trebuie confundată cu asigurarea de răspundere civilă RCA, dar este conditionata de aceasta si nu poate exista o asigurare CASCO daca proprietarul nu are o polita de asigurare RCA valabila.
Condițiile de asigurare CASCO:
Condițiile de asigurare CASCO pot diferi de la o societate de asigurare la alta, atât în ceea ce privește riscurile asigurate, riscurile excluse, valoarea franșizei ( dacă este cazul ), suma asigurata și alte elemente specifice, cât și în ceea ce privește primele de asigurare și condițiile de plată a acestora.
Cele mai importante informatii care se regasesc intr-o polita CASCO sunt:
- Suma asigurata;
- Fransiza care poate fi fixa, procent din despagubire, per eveniment sau fransiza suplimentara in functie de asigurator;
- Numarul de rate in care se face plata = 2, 4, 10 rate, integral ;
- Riscurilea sigurate cat si clauzele suplimentare;
Înainte de emiterea politei de asigurare CASCO societatile de asigurare au obligația să efectueze inspectia de risc la autoturismele asigurarate CASCO. La inspectia de risc se efectueaza fotografii de catre un reprezentant autorizat. Fotografiile masinii vor evidentia cele 4 colturi ale autovehiculului, o fotografie la numarul de identificare / serie, bordul cu numarul de km, bordul in ansamblu, foto la chei si sau telecomenzi si eventualele inbunatatiri aduse masinii. In eventualitatea unor daune déjà existente acestea vor fi luate in evident si nu vor face parte din eventualele despagubiri.
Riscuri acoperite
În timp ce CASCO vă oferă acoperire pentru daunele la propriul dvs. autovehicul, asigurarea RCA acoperă daunele material și / sau vătămările corporale suferite de alte personae în urma unui accident rutier produs din vina dvs.
Cele mai importante riscuri pe care o polita CASCO le acopera regasim:
- Avarii & avarii provocate de fenomene naturale;
- Furt total sau partial precum si tentative de furt;
- Actiunea animalelor;
- Circulatia in afara drumurilor publice;
- Vandalism;
- Extindere ateritoriala pe teritoriul tarilor membre UE;
Valoarea politei CASCO
Valoarea la care se asigura masina depinde in primul rand de societatea de asigurari care face cotatia / oferta.
Aceasta valoare este stabilita de asiguratori in functie de:
- Valoare de nou a masinii achizitionate ( cu 0 km la bord ), valoarea de catalog;
- Factura unde se regasesc eventualele extra optiuni din momentul achizitionarii;
- Vechimea autoturismului, la care se aplica o uzura pentru in functie de anul de fabricatie;
- Fransiza, parte din valoare care este suportata de Asigurat;
In functie de riscurile asigurate putem avea:
- FULL CASCO
- CASCO
- CASCO ieftin sau economic
În cazul unei asigurări CASCO, drepturile și obligațiile dvs. ca asigurat, dar și cele ale societății de asigurare sunt cele stabilite în contractul de asigurare pe care l-ați încheiat.
Excluderi
Principalele situatii in care nu poti beneficia de pe urma politei sunt:
- Valabilitate polita CASCO;
- Valabilitate polita RCA;
- ITP expirat;
- Permis de conducere expirat;
- Riscuri excluse stipulate in conditiile de asigurare;
Plata despagubirilor
Plata despagubirilor se face conform conditiilor specific pentru fiecare asigurator in parte.
In functie de dauna suferita de autovehicul trebuie sa informati asiguratorul cu privire la despagubiri, sunt situatii in care dauna masinii trebuie reclamata la politie si asiguratorul solicita documentele emise de politie, iar dupa parcurgerea acestei etape se deschide dosarul de dauna.