Educatia financiara este de maxima importanta pentru sanatatea unei natiuni

Nu mai e un secret pentru nimeni ca, din pacate, Romania nu sta deloc bine la capitolul educatie financiara. Si, cum nivelul de educatie financiara se reflecta in starea de sanatate a unei tari, Romania e o tara care schioapata vizibil. Intr-o tara cu o educatie financiara nesatisfacatoare, cum este tara noastra, este esential ca autoritatile si actorii de pe scena financiara sa priveasca in aceeasi directie si sa intreprinda actiuni palpabile in cresterea nivelului de educatie financiara.

„Pentru a evalua gradul de educatie financiara a consumatorilor romani, am datele pe un esantion reprezentativ de 1.023 de respondenti, de unde au rezultat urmatoarele concluzii: 70% dintre romani au avut datorii, iar 50% reactioneaza emotional la datorii. De aceea, este foarte bine sa fii informat inainte de a iti face datorii si nu trebuie sa iei riscul ca pe ceva rau. Riscul, in esenta, exista in viata noastra. Te poti gandi la risc in mai multe feluri. Riscul poate fi vazut ca o cutie a Pandorei, dar poate fi vazut si altfel, ca o chestiune pe care ti-o asumi, ca balanta Atenei. N-am spus noi asta, ci niste cercetatori americani, care mai spun ca e mai bine sa iei balanta Atenei, sa faci niste calcule si sa nu vezi riscul ca pe ceva neaparat rau, sa ti-l asumi, sa ai in spatele lui un calcul, o analiza – pentru acest lucru, ai nevoie de educatie financiara. Alte rezultate ale studiului: 75% dintre romani se autoevalueaza ca fiind buni sau foarte buni in gestionarea banilor, 40% dintre romani nu consulta mai multe oferte inainte de a achizitiona produse si servicii financiare, iar 47% dintre romani declara ca nu economisesc pentru ca nu castiga suficient. Timpul inseamna bani, timpul este foarte important, mai ales atunci cand iei o decizie financiara. Trebuie sa iti faci timp”, a subliniat Leonardo BADEA.

In acest context, cat de importanta este educatia financiara pentru fiecare dintre noi si de ce aceasta trebuie inceputa de la o varsta cat mai frageda? „Suntem intr-un sistem de evaluare care ne da posibilitatea sa vedem care sunt principalele preocupari si care sunt reactiile consumatorului financiar. Sigur, din acest studiu, putem trage o concluzie foarte evidenta: daca ai o buna educatie financiara si stii sa folosesti instrumentele necesare pentru a te informa, este un pas inainte in gestionarea banilor, a timpului si a viitorului. De aceea, este foarte important ca educatia financiara sa fie inceputa la o varsta cat mai frageda si, apoi, sa fie dezvoltata pe parcurs. Educatie financiara faci pe tot parcursul vietii. Nu intelegem ca, atunci cand te indatorezi, trebuie sa te gandesti in ce moneda esti platit. Este bine de stiut ca nu este recomandat sa iei riscul valutar asupra ta. Altfel spus, daca esti platit intr-o anumita moneda, e bine sa te indatorezi in acea moneda”, puncteaza Presedintele ASF Romania.

Sursa: http://www.1asig.ro/VIDEO-Leonardo-BADEA-ASF-Educatia-financiara-este-de-maxima-importanta-pentru-sanatatea-unei-natiuni-articol-3,100-58303.htm