Vrei sa verifici starea politei tale RCA? Bonus sau malus? Afla unde te incadrezi cu un simplu click!

Tehnologia nu mai este de multa vreme ceva strain si ne poate ajuta indiferent de situatie. Chiar daca in Romania tehnologia este implementata mai greu si inca nu in toate institutiile statului, se pare ca pe partea auto s-a facut un pas catre viitor. Si nu, nu o spun cu ironie.

ASF sau Asociatia de Supraveghere Financiara a dezvoltat o aplicatie prin care sa verifici in ce categorie te situezi atunci cand vine vorba de asigurarea RCA.

Punctul de pornire a fost dorinta autoritatilor de a aduce mai multa transparenta in contractele de asigurare pentru politele obligatorii RCA.

Poti verifica statutul politei tale RCA si poti vedea in ce categorie te incadrezi: bonus sau malus. Daca sistemul bonus/malus nu va spune nimic, ma simt obligat sa va reamintesc ca este vorba despre numarul de accidente pe care le produceti si ce impact are acesta asupra politei de asigurare.

Sistemul bonus/malus are in vedere doua criterii: ultima clasa pe care ati detinut-o (bonus sau malus) si numarul accidentelor in perioada de referinta. La data de 1 august 2017, in Monitorul Oficial, s-a publicat Norma ASF 20/2017 care actualizeaza coeficientii bonus/malus, astfel ca: B8 – cel mai inalt nivel din categoria Bonus – acorda o reducere de 50% – reducerea se aplica atunci cand trebuie sa platiti taxa politei RCA. Asta inseamna ca nu s-au inregistrat daune platite, deci aveti un istoric curat pe perioada de referinta.

La polul opus se afla M8 – Malus 8 – care acorda o penalizare de 80% la plata politei RCA – asta inseamna ca va trebui sa platiti mai mult si ca aveti un istoric incarcat cu daune platite in perioada de referinta.

Acum ca am lamurit ce inseamna categoria bonus/malus, sa ne intoarcem si sa vorbim despre aplicatia pe care au dezvoltat-o cei de la ASF. Aplicatia are nevoie de numarul de inmatriculare al autovehiculului sau de seria de sasiu a acestuia. Poti verifica maxim 5 autovehicule simultan.

Poti afla rezultate despre categoria in care te incadrezi, pentru data de referinta aleasa, dar si alte informatii precum compania de asigurare sau durata contractului.

Aplicatia este usor de gasit si o puteti accesa pe site-ul asfromania.ro. Aveti nevoie doar de o conexiune buna la internet si datele masinii voastre pentru a putea afla informatii despre categoria politei RCA.

Un pas mic inainte care ne scapa de drumuri si de stat la cozi, cozi pe care nimeni nu le suporta. Aplicatia este un motiv in plus sa va informati periodic despre starea politei RCA si sa fiti aproape de situatia in care va aflati.

In cadrul site-ului  http://www.insurance-market.ro  se poate verifica:

  • RCA
  • Istoric DAUNE
  • ITP
  • ROVINIETA
  • PAD / PAID – asigurarea locuintei
  • Bonus Malus

Sursa: https://www.cars.ro/utile/aplicatie-verificare-categorii-bonus-malus-polita-asigurare-rca-14944.html