Ti-a lovit cineva masina? Ai dreptul la masina inchiriata gratis cat a ta e in service

Legea RCA s-a tot schimbat in ultima perioada, dar iata ca au aparut si niste beneficii pentru cei pagubiti. Adica, in cazul in care ai fost lovit de masina altui sofer, poti beneficia de masina la schimba gratuit. Fie de la service, fie de la o firma de inchirieri auto. Cum functioneaza?

Ai vreo vaga impresia ca atunci cand faci afaceri cu bancile sau cu o companie de asigurari iesi in castig vreodata? Niciodata nu iese omul de rand in castig, drept dovada stand succesul pe care il au companiile de asigurari, in general prin speculatiile legislative si profitand de ambiguitatea legii.

Legea este una, dar realitatea este cu totul alta. De exemplu, in lege se spune ca pentru perioada in care masina ta e in service, poti beneficia gratuit de o masina la schimb, compania de asigurari decontand acest serviciu. Mai precis, pentru orice reparatie care dureaza mai mult de 4 ore, primesti la schimbi o masina pe care o poti solicita fie de la service-ul care iti efectueaza reparatia, fie de la o companie de inchirieri auto. Pentru fiecare 4 ore primesti o zi cu o masina de schimb.

Ce trebuie sa faci ca sa beneficiezi de masina la schimb? Pai sa ai masina lovita destul de zdravan. In cazul in care masina nu se poate deplasa singura, chemi platforma, dupa care asiguratorul RCA este obligat sa-ti deconteze si transportul masinii, pe baza documentelor justificative precum factura. Ulterior, trebuie sa faci constatarea daunelor, deschiderea dosarului de dauna, obtineti devizul de reparatie de la service-ul ales, se calculeaza zilele in care masina trebuie sa ramana la service, adica ore de reparatie, dupa care urmeaza pasul cel mai greu. Si anume, confirmarea din partea asiguratorului ca este de acord sa achite daunele mentionate in deviz, plus cheltuieli de platforma, plus cheltuieli de decontare a masinii la schimb.

Si cum asiguratorii nu sunt cei mai cinstiti oameni din lume, o sa va treziti ca ajungeti la tocmeala ca la piata, pentru ca nu vor sa va despagubeasca pentru toate cele scrise acolo. Adica in acte trebuie sa va dea banii pe platforma, reparatie si masina la schimb, dar in realitate… ajungeti la mica intelegere.

Totul, pana la urma, se rezuma la compania de asigurare la care are RCA soferul vinovat. Daca este o companie de calitate slaba, impotriva carora s-au depus deja multe plangeri pentru neplata sau intarzieri uriase, aveti toate sansele sa nu primiti toti banii. Daca este o companie de renume, atata timp cat nu va vor considera culpa comuna din diferite motive, veti primi banii solicitati. Evident, in termenii legii, ceea ce va duce in final la o intarziere destul de mare in care tu nu vei circula cu masina ta.

In concluzie, macar acum stii ce poti cere de la asigurator. Nu doar reparatia masinii, ci si masina la schimb si platforma decontata. Ar fi si cazul, dupa zeci de ani in care am platit cu totii si nu s-a intamplat nicio dauna, ca atunci cand ai nevoie sa nu mai comenteze si sa deconteze totul.

Sursa: https://www.4tuning.ro/ghidul-soferului/ti-a-lovit-cineva-masina-ai-dreptul-la-masina-inchiriata-gratis-cat-a-ta-e-in-service-38014.html