BNR mentine dobanda de politica monetara la 2,25% pe an
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, miercuri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an, se arata in comunicatul de presa publicat de banca centrala.
De asemenea, Consiliul a mai decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,25% pe an.
Totodata, a fost decisa pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Banca Nationala a majorat de doua ori dobanda-cheie in cursul acestui an, de la 1,75% la 2% in ianuarie si de la 2% la 2,25% in februarie.
Hotararile CA al BNR pe probleme de politica monetara
„Rata anuala a inflatiei a inregistrat o crestere semnificativa in luna ianuarie 2018, pana la 4,32%, de la 3,32% in decembrie 2017, urmata in luna februarie de o crestere la 4,72%, usor sub nivelul prognozat. Principalele cauze tin de efectele de baza asociate reducerilor si eliminarilor de impozite indirecte si taxe nefiscale in perioada similara a anului anterior, dar si de majorarile recente ale tarifelor la energia electrica, gaze naturale si energie termica, precum si de cresterea pretului combustibililor.
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat si-a accelerat ascensiunea, pana la 2,8% in ianuarie si 2,9% in februarie 2018, de la 2,4% in decembrie 2017. Majorarea reflecta acumularea progresiva de presiuni inflationiste pe partea cererii si pe cea a costurilor, dar si influentele cursului de schimb al leului, receptate prioritar de segmentul preturilor serviciilor.
Rata medie anuala a inflatiei IPC a continuat sa creasca pana la 1,7% in ianuarie si 2,1% in februarie 2018, de la 1,3% in luna decembrie 2017; calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, media anuala a crescut la 1,6% in februarie, de la 1,1% in luna decembrie 2017.
Cresterea economica a decelerat in trimestrul IV 2017, conform asteptarilor, dinamica sa anuala ramanand, totusi robusta, la 6,9%, dupa nivelul de 8,8% atins in trimestrul III, ce a reprezentat maximul perioadei post-criza. Pe partea cererii, principalul determinant al cresterii economice a continuat sa fie consumul gospodariilor populatiei, desi cu o contributie diminuata, in timp ce un aport pozitiv in crestere a fost adus de formarea bruta de capital fix, care a atins cel mai mare nivel din 2015. Exportul net si-a marit in schimb contributia negativa la avansul PIB. Pe partea ofertei, cresterea economica a beneficiat de o sustinere cvasigenerala (servicii, industrie, constructii, impozite nete).
Componenta in lei a continuat sa si mareasca ponderea in creditul total, pana la 62,9% la sfarsitul lunii februarie (de la un minimum de 35,6% in mai 2012). Pe ansamblul anului 2017 dinamica nominala a creditului acordat sectorului privat (5,6%) s-a situat sub ritmul anual de crestere economica, gradul de intermediere financiara continuand astfel sa se reduca.
Pe baza datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an; totodata, a decis mentinerea la 1,25% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 3,25% pe an. De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Sursa: http://www.1asig.ro/BNR-mentine-dobanda-de-politica-monetara-la-2-25-pe-an-articol-3,102-58452.htm