Rabla 2018: Nu vor mai fi primite la casare mașinile fără ITP valabil

Mașinile care nu au inspecția tehnică periodică (ITP) valabilă la momentul depunerii cererii de înscriere în programul Rabla ori la momentul depunerii dosarului de acceptare (în cazul firmelor) nu vor mai fi acceptate la casare, stabilește un proiect de act normativ acum în dezbatere. Pe lângă asta, firmele care primesc ajutorul de minimis prin programul Rabla vor fi monitorizate și obligate să înmatriculeze mașinile noi pe numele beneficiarului, altfel riscând să piardă ajutorul acordat.

Romanii pot cere si in 2018 peste 9000 de lei de la stat daca duc la casare o masina veche si cumpara una noua, prin deja cunoscutul program de finanțare Rabla. Doar că regulile programului se vor schimbate în perioada următoare, potrivit Proiectului de Ordin al Ministerului Mediului privind modificarea și completarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017 – 2019, document de curând pus în dezbatere.

Sunt prevăzute mai multe modificări de interes pentru cei interesați, pe care le vom detalia în continuare. Dar, ca să se aplice, documentul în dezbatere trebuie aprobat la minister și publicat în Monitorul Oficial.

Cea mai importantă schimbare propusă este condiția ca mașina dusă la casare, în schimbul primei pentru cumpărarea mașinii noi, să aibă neapărat ITP valabil„Acest criteriu a fost introdus pentru a se evidenția faptul că autovehiculul uzat casat în cadrul programului a circulat pe drumurile publice”, e motivația din spatele acestei idei, conform celor de la minister.

Proiectul va lămuri însă ce va presupune valabilitatea ITP, mai exact: „data până la care se face dovada încadrării autovehiculului uzat în cerințele tehnice specifice stabilite prin reglementările legale privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică, înscrisă în certificatul de înmatriculare”.

Așadar, conform modificărilor propuse, nu vor fi acceptate la casare mașinile vechi care nu au ITP valabil la momentul înscrierii la producătorul validat, în cazul persoanelor fizice care cer prima de casare, și nu vor fi acceptate la casare mașinile vechi care nu au ITP valabil la momentul depunerii dosarului de acceptare, în cazul firmelor și celorlalte persoane juridice care cer prima de casare.

Sursa: https://avocatnet.ro/articol_47753/Rabla-2018-Nu-vor-mai-fi-primite-la-casare-ma%C8%99inile-f%C4%83r%C4%83-ITP-valabil.html