Polițiștii vor putea ridica automat talonul șoferilor care conduc fără asigurare RCA

Legea 432/2006, încă valabilă, permite Poliţiei să suspende automat dreptul de circulaţie pentru maşinile fără RCA.

Legea dă dreptul Poliției să ridice automat talonul șoferilor care conduc fără asigurare RCA. Legea se poate aplica pentru că baza de date a Poliției este acum integrată cu baza CEDAM, care conține istoricul tuturor mașinilor asigurate în România.

Din cauza apariţiei poliţei de asigurare pe o lună, doar 60% din maşinile înmatriculate pe persoană fizică, în România, mai au RCA pe tot parcursul unui an, arată estimările făcute.

Aceasta înseamnă că, raportat la dimensiunea parcului auto, în România ar exista peste 2 milioane de automobile care circulă fără să fie asigurate.

Cei care merg cu  aceste maşini sunt în pericol să piardă dreptul de a le mai conduce prin suspendarea automată a talonului.

In scopul de a evita astfel de situaţii , BAAR va încerca să perfecţioneze nivelul de interconectare cu baza de date a DRPCIV, care are în unele cazuri informaţii mai exacte despre starea şi istoricul maşinilor. De asemenea, BAAR a purtat discuţii şi cu RAR, în scopul de a evita situaţiile în care pe străzi circulă maşini înregistrate ca fiind radiate sau maşini care au seriile de şasiu modificate.

Schimbul de date se va face între RAR şi DRPCIV, online. Dacă sunteţi prinşi în trafic cu înmatricularea suspendată, nu numai că trebuie să plătiţi o amendă de până la 2950 de lei, ci rămâneţi sigur şi fără plăcuţe de inmatrculare. Nu veţi avea voie să plecaţi cu maşina, va trebui să chemaţi o platformă. În acest caz, trebuie să mergeţi şi la Poliţia Rutieră pentru a demonsta că maşina a fost verificată tehnic.