O masina este furata la fiecare 5 minute. In ultimii 5 ani, furturile de masini au crescut cu 50%

Numarul masinilor furate aproape s-a dublat in Marea Britanie, in ultimii cinci ani, arata cele mai recente date oficiale, citate de presa britanica. Astfel, in perioada 2017-2018, nu mai putin de 111.999 de masini au fost furate, comparativ cu cele 75.308 furate in 2013-2014. In medie, Marea Britanie se confrunta cu o astfel de infractiune la fiecare 5 minute, peste 300 de masini fiind furate in fiecare zi.

Expertii sustin ca, in spatele cresterii numarului de masini furate, sta infractiunea organizata, bandele de infractori folosind tehnologii avansate care le permit sa fure masini de la distanta, fara sa aiba nevoie de cheie. De asemenea, o alta cauza care sta la baza cresterii numarului furturilor auto este reprezentata si de reducerile de personal ale ultimilor ani, numarul politistilor scazand in fiecare an.

Concret, in ultimii 5 ani, numarul furturilor de masini a crescut cu 48,7%, potrivit celor mai recente date oficiale. Daca statisticile nu arata si modul in care masinile au fost furate, nu exista indoiala ca aceasta crestere este corelata direct cu dezvoltarea tehnologiilor de securitate care nu se bazeaza pe chei. Astfel, infractorii folosesc diverse gadget-uri pentru a fura masinile, fara sa mai aiba nevoie de chei.

Datele oficiale, citate de cotidianul britanic Daily Mail, arata ca, de cele mai multe ori, masinile vizate de infractori sunt modele scumpe care apartin unor branduri premium, cum ar fi Audi, BMW, Mercedes sau Land Rover, care pot fi vandute usor in afara granitelor tarii. Uneori, masinile furate sunt dezmembrate, piesele fiind vandute apoi, la preturi mari, unor persoane care nu stiu ce se intampla.

O alta cauza care sta la baza cresterii numarului de furturi auto o reprezinta si reducerile de personal la nivelul sectiilor de politie. Potrivit datelor oficiale, autoritatile au dat afara, doar in ultimii 5 ani, nu mai putin de 5.975 de politisti. Mai mult, avand in vedere ca, incepand cu 2006, concedierile de personal au afectat 22.000 de agenti, numarul politistilor este astazi la cel mai scazut nivel de dupa 1980.

Reducerile repetate de personal la nivelul sectiilor de politie au condus nu doar la cresterea numarului de furturi auto, ci si la mai multe infractiuni de furt din auto. Astfel, in 2017-2018, au fost raportate nu mai putin de 280.032 de cazuri de astfel de infractiuni, in crestere cu 8,4% comparativ cu 2016-2017, cand, in Marea Britanie, au fost inregistrate 258.356 de furturi din auto.

Mark GODFREY – Director, RAC Insurance -, spune ca aceasta crestere a infractiunilor de si din auto este „alarmanta” si ca, potrivit celor mai recente date, situatia continua sa se inrautateasca in Marea Britanie. „Anul fiscal curent, 2018-2019, n-a inceput nici el deloc bine, 60.000 de furturi de masini fiind inregistrate pana la sfarsitul lui septembrie 2018. Informatiile descriu si o imagine foarte depresiva a unei societati in care e mult prea usor pentru hoti sa fure masini, mai ales in conditiile in care sunt tot mai putini politisti care sa-i prinda si sa-i aduca in fata justitiei.”

De asemenea, Mark GODFREY a subliniat ca, din aceasta cauza, soferii au de suferit pe doua fronturi. In primul rand, masinile nu mai sunt in siguranta, ci, implicit, mai expuse riscului. Apoi, cresterea numarului de furturi auto se reflecta si in cresterea primei anuale de asigurare pentru politele auto. „Orice vehicul furat si nereturnat proprietarului reprezinta un cost care este suportat de fiecare sofer care detine o polita auto si care plateste legal aceasta asigurare. Daca numarul furturilor de masini ar putea fi redus, atunci ar fi redus, fara dubii, si costul primei de asigurare. E imposibil sa subestimezi impactul pe care aceste infractiuni il au atat asupra persoanelor fizice, cat si asupra companiilor.”

Sursa: http://www.1asig.ro/Marea-Britanie-O-masina-este-furata-la-fiecare-5-minute-In-ultimii-5-ani-furturile-de-masini-au-crescut-cu-50-articol-3,117-60360.htm