Condamnare in cazul unui service auto. Piese originale inlocuite cu produse second-hand

O escrocherie folosita de angajatii service-ului unei cunoscute reprezentante auto, care foloseau la reparatii piese second-hand si intocmeau facturi pentru produse originale noi, a fost demascata de instantele de judecata din Bacau dupa un proces maraton, scrie Adevarul.

Proprietarul pagubit a reusit sa castige definitiv razaboiul in instanta dupa noua ani de anchete si procese. Curtea de Apel Bacau a decis condamnarea definitiva a trei dintre angajatii service-ului SC Trendo Automobile SRL, punct de lucru Bacau, la cate un an de inchisoare cu suspendare. 

Cei trei inculpati, doi dintre mecanicii care au realizat lucrarile si coordonatorul service-ului care avea ca atributii controlul de calitate, au fost obligati sa achite clientului pagubit 40.000 de lei daune, 10.000 reprezentand costurile pieselor ce trebuiau schimbate si 30.000 de lei daune morale.

Cazul de la Bacau, transat de justitie dupa mai multe rasturnari de situatii, demonstreaza cat de greu pot fi trasi la raspundere in Romania autorii unor infractiuni de inselaciune privind calitatea marfii, fapta retinuta in sarcina celor trei inculpati.

Lucian Ciobanu, proprietarul unui autoturism Peugeot, a fost implicat intr-un accident rutier pe 6 decembrie 2009, soldat cu avarierea masinii. In baza procesul verbal de daune, intocmit de asigurator, s-a dispus inlocuirea mai multor piese printre care aripa dreapta spate, usa dreapta spate, usa dreapta fata etc. Barbatul a mers cu autoturismul la reprezentanta Trendo Automobile Bacau, unde i s-a intocmit comanda de dauna, contravaloarea reparatiilor fiind stabilita la 11.771 lei.

Expertii care au analizat probele au conchis ca portiera dreapta fata inlocuita este una second hand (prezenta strat de vopsea de culoare rosie sub stratul de vopsea finala, situatie neobisnuita la piesele noi) iar aripa dreapta spate a fost decupata si inlocuita in sectiune (a fost inlocuita doar partea avariata, nu intreaga portiera, asa cum era consemnat in dosarul de dauna).

„Rezulta din intregul material probatoriu administrat in cursul procesului penal ca la sfarsitul lunii decembrie 2009 – inceputul lunii ianuarie 2010 (pana la 06.01.2010, cand a fost predat autovehiculul reparat), in calitate de lucratori ai service-ului, au realizat cu buna-stiinta si fara a avea acordul persoanei vatamate, o lucrare necorespunzatoare la autovehiculul apartinand persoanei vatamate, in sensul ca au revopsit si montat o portiera veche pe partea dreapta fata, in loc de una noua si au inlocuit aripa dreapta spate in sectiune, in loc sa o inlocuiasca integral, producand in felul acesta un prejudiciu proprietarului autovehiculului”, se precizeaza in hotararea Curtii de Apel Bacau.

Sursa: http://www.1asig.ro/Condamnare-in-cazul-unui-service-auto-Piese-originale-inlocuite-cu-produse-second-hand-articol-3,100-60312.htm