Sute de cladiri din Bucuresti s-ar putea prabusi in cazul unui cutremur puternic

In Capitala sunt 345 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic (constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita), conform Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) care a publicat pe site lista actualizata a imobilelor expertizate tehnic din punctul de vedere al riscului seismic, cu o cladire mai mult fata de raportul anterior.

Lista a fost actualizata la data de 27 septembrie a.c.

In acelasi timp, 353 de imobile (+2 fata de raportul precedent) au fost incadrate in clasa a II-a de risc seismic (constructii care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila), iar in clasa a III-a (care include cladiri care, sub efectul cutremurului de proiectare, pot prezenta degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile nestructurale pot fi importante) se afla 102 cladiri (+1 cladire fata de iunie).

Si numarul imobilelor incadrate in clasa a IV-a de risc seismic (corespunzator constructiilor la care raspunsul seismic asteptat este similar celui obtinut la constructiile proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare) a crescut la 9, de la 8.

Totodata, conform Primariei, exista doar 85 de imobile consolidate, dintre care doua sunt partial consolidate.

Alte 1.567 de imobile se afla pe lista celor expertizate tehnic plasate in categorii de urgente.

Actualizarea listelor existente pe site-ul pmb.ro se face periodic, in functie de eventuale modificari ale legislatiei, dar si utilizand informatiile transmise de catre proprietari, dupa ce acestia consulta si identifica eventuale erori pe lista publicata. Actualizarea consta in corectarea unor date de identificare ale imobilelor privind anul construirii, numarul de niveluri, numarul de apartamente din imobil si noi incadrari intr-o clasa de risc seismic.

Cutremurul, risc major in Romania

Amintim sa in noaptea de sambata spre duminica, la ora 3:38, a avut loc loc cel mai mare cutremur din ultimi 14 ani din tara noastra. Seismul a avut magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter si a avut loc in judetul Buzau, zona seismica Vrancea, la o adancime de 151 de kilometri, potrivit datelor publicate de Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Cutremurele se numara, alaturi de inundatii si alunecari de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusa cel mai mult Romania, in cazul unui astfel de eveniment Bucuresti numarandu-se printre zonele urbane unde se vor inregistra cele mai multe pagube.

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale – cutremure, inundatii si alunecari de teren – a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele peste 8,5 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane si la inceputul acestui an sub 20%. Asadar, nevoia unei polite de asigurare pentru locuinte este in crestere.

Sursa: http://www.1asig.ro/Sute-de-cladiri-din-Bucuresti-s-ar-putea-prabusi-in-cazul-unui-cutremur-puternic-articol-3,100-59851.htm