Care este rolul unui loss adjuster in cazul daunelor din domeniul asiguratorilor?

Un loss adjuster (regularizator de daune) face o analiza a daunei 100% independent, aceasta meserie devenind tot mai cunoscuta si mai respectata si pe piata asigurarilor din Romania, a declarat Narcis PAVALASCU – Partener fondator, PAVALASCU Risk Consultants si Presedinte ACAMA (Asociatia Centrul de Arbitraj si Mediere in Asigurari), in cadrul emisiunii „Ora de risc”, difuzate marti, 23 octombrie a.c., de RFI Romania.

Intrebat ce trebuie sa faca un asigurat in cazul unei daune, Narcis PAVALASCU a explicat ca, in mod general, clientul trebuie sa anunte dauna la compania de asigurari, sa puna la dispozitia acesteia informatiile solicitate si sa astepte finalizarea dosarului. „Dar situatiile difera de la caz la caz in functie de tipul de dauna, de complexitatea acesteia. Astfel au aparut si loss adjuster-ii profesionisti (cunoscuti si ca regularizatori de daune)”, a continuat el.

Narcis PAVALASCU a aratat ca aparitia loss adjuster-ilor a fost influentata de cativa factori. Unul dintre factori este complexitatea unor tipuri de daune, care aduce cu ea necesitatea unui specialist in astfel de daune. „Bineinteles ca si asiguratorii au specialistii lor, insa o diferenta majora este ca un loss adjuster, fiind independent, lucreaza cu toate firmele de asigurare si datorita acestui lucru accesul la daune specialiste este mult mai mare, pe cand specialistul unei firme de asigurari va avea acces doar la daunele firmei pe care o reprezinta”, a spus el.

„Al doilea aspect care a facut ca meseria de loss adjuster sa fie din ce in ce mai solicitata este un fapt foarte simplu – asiguratorii locali reprezinta, la randul lor, clientii pentru reasiguratorii din strainatate si foarte multe firme de reasigurari doresc ca analiza dosarelor de daune sa fie facuta de un independent, tocmai pentru a evita anumite posibile conflicte de interese”, a adaugat reprezentantul PAVALASCU Risk Consultants.

Conform acestuia, la daunele foarte mari este necesara folosirea unui loss adjuster pentru ca pot fi situatii in care sunt mai multi implicati. „De exemplu, in cazul uraganului Katrina erau zeci de asiguratori locali si alti reasiguratori. In genul acesta de evenimente este necesar ca daunele sa fie gestionate de un loss adjuster independent, pentru ca el va face impartirea intre (re)asiguratori”.

„Pe scurt, loss-adjuster este o meserie de specialitate, este un domeniu de nisa, este un domeniu necesar, care a ajuns sa fie si in Romania tratat cu respect”, a spus Narcis PAVALASCU, precizand ca un loss adjuster face o analiza a daunei 100% independent, ascultand ambele parti si venind cu o concluzie complet independenta a cazului.

Sursa: http://www.1asig.ro/VIDEO-Care-este-rolul-unui-loss-adjuster-in-cazul-daunelor-din-domeniul-asiguratorilor-articol-3,100-59786.htm