Despagubire de 500.000 de euro pentru o tanara ce a ramas imobilizata in urma unui accident

Magistratii Curtii de Apel Cluj au pronuntat decizia definitiva pe latura civila din dosarului unui accident din octombrie 2014, cand o tanara care abia intrase la facultate a fost lovita de o masina pe trecerea de pietoni si a ramas imobilizata. Au fost stabilite daune morale de 500.000 euro, informeaza Clujust.ro.

De asemenea, instanta a acordat daune materiale de circa 90.000 de lei, constand in cheltuieli ocazionate de ingrijirea, tratamentul si recuperarea persoanei vatamate efectuate de parintii tinerei.

Soferul a fost condamnat mai demult la 2 ani si 8 luni inchisoare cu suspendare, dar procesul a continuat pe latura civila. La Curtea de Apel Cluj, firma de asigurari ASIROM a invocat ca tanara se da cu motoscuterul, cand de fapt era triciclu electric pentru persoane cu handicap, scrie Clujust.ro.

Victima a fost operata de 15 ori, insa nu mai simte nimic de la gat in jos.

Persoanele vatamate in cazul unui accident auto pot cere despagubiri de la asiguratorul RCA al soferului vinovat. Limitele de despagubire pe RCA prevazute de legislatia din Romania sunt, incepand cu 1 ianuarie 2017, de 1,22 milioane euro pentru pagube materiale si de 6,07 milioane euro pentru vatamari corporale si pot fi solicitate inclusiv de pasagerii autocarului.

Accidentele rutiere reprezinta o problema importanta la nivel european. In 2017, Romania a fost statul membru al UE cu cea mai ridicata rata a accidentelor mortale pe sosele: 98 de decese la un milion de locuitori, cu 1% mai mare fata de 2016 (cand rata fusese de 97 de decese la un milion de locuitori).

Proiectele si campaniile de siguranta rutiera raman, astfel, mai importante ca niciodata, iar orice efort in directia reducerii numarului de accidente rutiere este esential. „FII TREAZ LA VOLAN!” se numara printre demersurile care au ca obiectiv cresterea sigurantei pe drumurile din Romania. Campania „FII TREAZ LA VOLAN!” va continua, in perioada iulie – septembrie 2018, cu a treia editie, mizand pe mesaje menite sa creasca nivelul de constientizare a riscurilor la care se expune oricine urca la volan obosit sau care se lasa distras de smartphone in timp ce conduce, dar si mesaje in ceea ce priveste riscul conducerii sub influenta bauturilor alcoolice sau a anumitor tipuri de medicamente.

Sursa: http://www.1asig.ro/Despagubire-de-500-000-de-euro-pentru-o-tanara-ce-a-ramas-imobilizata-in-urma-unui-accident-articol-3,100-58987.htm