2 din 3 europeni vor fi afectati de dezastre naturale meteorologice pana la finalul acestui secol.

Pana in anul 2100, 2 din 3 europeni vor fi afectati de dezastre naturale generate de fenomene extreme – valuri de caldura, inundatii in zonele de coasta si nu numai – generate de incalzirea globala si schimbarile climatice, arata un studiu finantat de Comisia Europeana, publicat in jurnalul Lancet Planetary Health.

In ansamblu, conform aceluiasi studiu, dezastrele naturale meteorologice ar urma sa determine, anual, moartea a 152.000 de persoane in Europa intre anii 2071 si 2100, un numar semnificativ mai mare decat cele circa 3.000 de victime inregistrate anual intre 1981 si 2010. Cercetatorii din spatele studiului estimeaza ca 99% din decese ar urma sa fie provocate de valuri de caldura.

Europa de Sud ar fi zona unde aceste fenomene vor avea cel mai mare impact: aproape toti cetatenii care traiesc in Italia, Grecia, Spania, Croatia, Cipru, Malta, Portugalia si Slovenia vor fi afectati de astfel de dezastre, in aceste regiuni inregistrandu-se o rata anuala a mortalitatii de 700 de persoane decedate la 1 milion de locuitori.

Astfel, Europa este pe cale sa se confrunte, in urmatoarele decenii, cu provocari majore din cauza fenomenelor meteorologice extreme.

Sursa: http://www.1asig.ro/2-din-3-europeni-vor-fi-afectati-de-dezastre-naturale-meteorologice-pana-la-finalul-acestui-secol-Afla-mai-multe-detalii-la-FIAR-articol-3,100-58637.htm