BAAR: Numarul accidentelor cu masini neasigurate este in crestere. In 2018 vom avea un nou CEDAM

Numarul accidentelor cu masini neasigurate RCA este in crestere in ultimii ani, atat pe teritoriul Romaniei, cat si in alte tari din spatiul economic european unde circula soferi romani fara a avea o polita valabila, au declarat reprezentantii BAAR – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, in cadrul unei conferinte de presa.

Sorin GRECEANU, Director Directia Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, BAAR, a explicat ca numarul accidentelor cu masini neasigurate a crescut, in 2017, cu 15% pe extern, iar ca volum de plati s-a dublat fata de anul 2016. „Insa, fata de 2015, volumul despagubirilor a fost de 4 ori mai mare in 2017, de la circa 675.000 euro in 2015, a urcat la 1,5 milioane euro in 2016 si la aproape 3 milioane de euro anul trecut. Iar ca numar de dosare, s-a dublat in 2 ani, de la 306 la 755 dosare”, a adaugat acesta.

Pe intern numarul accidentelor cu masini neasigurate RCA a crescut cu circa 10%, iar volumul de plati s-a majorat cu 20%, la aproape 36 milioane lei.

Una dintre principalele explicatii ar fi faptul ca proprietarii masinilor uita sa reinnoiasca polita RCA, mai ales dupa ce legea le-a permis sa incheie asigurari pe o perioada de minum o luna. La acest capitol exista mai multe discutii in piata si se cauta solutii.

In ordinea prioritatilor, unul dintre obiectivele majore care stau in fata BAAR este gestionarea si dezvoltarea in bune conditii a unei noi baze de date RCA (actualul CEDAM – care cuprinde istoricul masinilor asigurate din Romania), aceasta fiind o parte importanta a procesului de reorganizare a activitatii Biroului, aflata in desfasurare.

Un al doilea obiectiv este continuarea procesului de digitalizare a institutiei in acord cu noile tendinte si posibilitati din domeniul tehnologiilor informatice.

Nu in ultimul rand, BAAR isi propune implementarea unei mai bune si mai intense comunicari, pe masura cresterii importantei activitatii desfasurate de institutie

Tot in planurile BAAR mai figureaza si un alt proiect de implementare a unui call sau contact center prin care vom putea oferi informatii utile in primul rand despre asigurarile RCA dar si despre alte tipuri de asigurari auto si detalii cu privire la valabilitatea politelor RCA, la numele si datele de contact ale asiguratorilor RCA, ale corespondentilor Carte Verde sau ale reprezentantilor de despagubiri desemnati pe teritoriul Romaniei, informatii care ar trebui sa fie utile in caz de accidente, in cazul unor daune in derulare, etc.

Activitatea Biroului Avizari Daune:

In 2017, B.A.A.R. a primit un numar de 13.608 cereri privind identificarea locului obisnuit de stationare a autovehiculului roman care a fost implicat intr-un accident rutier pe teritoriul Sistemului Carte Verde (exclus Romania), si a asiguratorului RCA/Carte Verde roman al autovehiculului in cauza.

Cele 13.608 solicitari sunt alcatuite din:

  1. 10.795 solicitari generale
  2. 168 solicitari primire pentru societatea ASTRA Asigurari
  3. 2645 solicitari primite pentru societatea CARPATICA Asigurari

Ca urmare a falimentului celor doua societati, ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania – BAAR a platit, pana la finele lunii februarie 2018, despagubiri in suma totala de 73,7 milioane euro. De asemenea, rezerva totala constituita pentru dosarele aflate inca in curs de solutionare este de aproape 54 milioane euro.

Sursa: http://www.1asig.ro/BAAR-Numarul-accidentelor-cu-masini-neasigurate-este-in-crestere-In-2018-vom-avea-un-nou-CEDAM-articol-3,100-58456.htm