34 de companii globale, inclusiv Facebook, au semnat un acord global de combatere a atacurilor cibernetice

34 de companii globale din domeniul tehnologie si securitatii au semnat, marti – 17 aprilie 2018, „Cybersecurity Tech Accord”, un acord esential ce reuneste cel mai extins grup de companii in efortul si promisiunea de a-si proteja clientii de pretutindeni impotriva atacurilor cibernetice, fie ca este vorba de actiuni ale grupurilor infractionale sau ale unor state suverane.

Printre cele 34 de companii se afla ABB, Arm, Cisco, Facebook, HP, HPE, Microsoft Corp., Nokia, Oracle si Trend Micro, si impreuna reprezinta operatori de tehnologii care alimenteaza infrastructura de comunicare si informare a internetului pe plan mondial.

„Atacurile devastatoare din ultimul an demonstreaza ca securitatea informatica nu se refera doar la ceea ce poate face o singura companie, ci si la ceea ce putem face impreuna,” a declarat Presedintele Microsoft, Brad SMITH. „Acest acord larg al industriei de tehnologie ne va ajuta sa adoptam o directie principiala catre metode mai eficiente de a colabora si de a proteja clientii din intreaga lume”, a adaugat el.

Companiile si-au asumat angajamente bazate pe patru principii esentiale:

1.Aparare consolidata

Companiile vor implementa o aparare consolidata impotriva atacurilor cibernetice. Ca parte a acestei strategii si recunoscand faptul ca toata lumea trebuie sa beneficieze de protectie, companiile s-au angajat sa-si protejeze toti clientii de pe intreg globul, indiferent de motivul din spatele atacurilor online.

2.Excluderea infractiunilor

Companiile nu vor ajuta guvernele in lansarea de atacuri cibernetice si vor proteja impotriva manipularii sau exploatarii produselor si serviciilor lor, in fiecare etapa a dezvoltarii tehnologice, a designului si a distributiei.

3.Consolidarea capacitatilor

Companiile vor sustine mai mult dezvoltatorii, utilizatorii si companiile care le utilizeaza tehnologia, ajutandu-i sa-si imbunatateasca capacitatea de a se proteja. Aceasta va include colaborarea privind noile practici de securitate si noile functii pe care companiile le pot implementa in produsele si serviciile lor individuale.

4.Actiune colectiva

Companiile vor extinde relatiile existente si vor stabili impreuna noi parteneriate formale si informale cu industria, societatea civila si cercetatorii in domeniul securitatii, pentru a imbunatati colaborarea tehnica, pentru a coordona dezvaluirea vulnerabilitatilor, a expune amenintarile si minimiza potentialul introducerii de cod malitios in spatiul cibernetic.

Companiile semnatare este posibil sa fi aderat anterior acordului sau fara un angajament public la unele sau la toate aceste principii, insa acest acord reprezinta un angajament comun, public, de colaborare in eforturile de asigurare a securitatii cibernetice. Acest acord ramane deschis spre a fi luat in considerare si de noi semnatari din sectorul privat, de mari sau mici dimensiuni, indiferent de domeniu, credibili si cu standarde inalte de securitate cibernetica, care pot adera fara rezerve la principiile acestuia.

Victimele atacurilor cibernetice sunt intreprinderi si organizatii de toate dimensiunile, cu pierderi economice care se estimeaza ca vor totaliza 8 trilioane de dolari pana in 2022 (Pierderile sunt cumulate pe parcursul a cinci ani, 2017-2022). Printre alte perturbari si riscuri in materie de siguranta, atacurile cibernetice recente au cauzat inchiderea unor companii de mici dimensiuni, amanarea de interventii chirurgicale in spitale si impiedecare furnizarii anumitor servicii de catre institutii de stat.

Sursa: http://www.1asig.ro/34-de-companii-globale-inclusiv-Facebook-au-semnat-un-acord-global-de-combatere-a-atacurilor-cibernetice-articol-3,102-58539.htm