Lista cu șoferii răi din România va ajunge la STS

Autoritatea de Supraveghere Financiară și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) au încheiat un protocol de colaborare, conform căruia, cum indică surse oficiale pentru Profit.ro, STS va furniza servicii de găzduire a bazelor de date gestionate de ASF și urmează să devină și furnizor de internet pentru Autoritate. Pentru serviciile prestate, STS va fi plătit din bugetul general al statului, nu din resursele proprii ale ASF.
Probabil cea mai importantă bază de date gestionată de ASF este sistemul CEDAM, care conține istoricul de daună al tuturor mașinilor asigurate în România. Milioane de mașini sunt înregistrate în această bază. Datele înscrise  influențează semnificativ tarifele plătite pentru RCA de șoferii din România. În funcție de istoricul de accidente al mașinii pe care o conduce, un șofer  poate fi recompensat cu un bonus de până la 50% din tariful de bază al RCA sau, dimpotrivă, penalizat cu până la 80% față de tariful de bază.
Potrivit legii, baza de date CEDAM va trece în administrarea Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR), însă surse oficiale au arătat că ASF va păstra, la rândul său, o bază de date similară. Unul dintre motive este și faptul că în baza CEDAM sunt incluse și mașinile sub acoperire ale instituțiilor specializate din România. Serviciile de hosting pentru baza de date vor fi furnizate de STS. În trecut, aceste servicii erau furnizate de Romsys, firma care a și construit CEDAM și la care ASF a renunțat din 2016. STS, pe de altă parte, va deveni și furnizor de internet pentru ASF, iar plata acestor servicii va fi asigurată din bugetul general, cu ocazia stabilirii bugetului anual pentru STS.

Sursa:  https://www.profit.ro/stiri/lista-cu-soferii-rai-din-romania-va-ajunge-la-sts-17893887