Deloitte va calcula pentru ASF tariful de referință la polițele RCA

Deloitte a câștigat licitația organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru atribuirea contractului de consultanță actuarială în vederea calculării tarifului de referință al polițelor RCA, care generează asigurătorilor venituri de 1 miliard de euro.
Estimat la 193.116 lei, fără TVA, contractul a fost atribuit pentru 165.000 lei, fără TVA, pentru o perioadă de 3 luni.
În martie 2017, ASF a anunțat că a elaborat un pachet de acțiuni pentru stabilizarea pieței RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor. Printre cele mai importante măsuri pe care ASF le-a avut în vedere s-a numărat stabilirea tarifelor de referință, introducerea în legislație a conceptului “client cu risc ridicat”, elaborarea unor ghiduri cu privire la relația asigurătorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum și derularea unor activități susținute de informare publică și de educație financiară pe tema polițelor RCA.
În luna mai 2017, ASF a anunțat primele tarife de referință pentru polițele RCA, cuprinse între 500 și peste 7.300 lei, stabilind astfel un reper pentru tarifele de primă aferente acestor polițe.Tarifele de referință au un caracter orientativ și sunt calculate pe baza datelor cu privire la polițe (perioada 2012 – 2016) și la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asigurătorii autorizați să practice RCA.

Tarifele sunt structurate în funcție de categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică) și de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri) în funcție de categoria vehiculului. Polițele RCA au adus asigurătorilor venituri de peste 4 miliarde de lei în 2016, dintr-un total de 10 miliarde de lei la nivelul întregii industrii de profil.

Sursa: https://www.profit.ro/stiri/exclusiv-deloitte-va-calcula-pentru-asf-tariful-de-referinta-la-politele-rca-cel-mai-sensibil-subiect-pe-piata-asigurarilor-17566919