Comisia Europeana: masurile impotriva Pilonului II afecteaza pensiile viitoare, piata de capital si economia Romaniei

Comisia Europeana a publicat miercuri raportul de tara pe anul 2019 privind Romania, continand analize aprofundate ale economiei si politicilor adoptate de autoritati. In acest raport, expertii Uniunii Europene fac numeroase referiri clare la masurile cuprinse in OUG 114/2018, care slabesc puternic Pilonul II si au efecte negative in pensiile viitoare ale romanilor, piata de capital, investitiile pe termen lung si economia Romaniei in ansamblul sau.

Redam mai jos principalele referiri la Pilonul II din raportul de tara pe 2019 al CE: 

„Pilonul II de pensii private a fost in continuare afectat de masurile legislative. In decembrie 2018, Guvernul Romaniei a majorat semnificativ cerintele de capital pentru companiile care administreaza fondurile de pensii de pe Pilonul II si in acelasi timp a redus substantial nivelul permis pentru comisioanele de administrare. De asemenea, participantii cu cel putin 5 ani de vechime in sistem pot acum sa opreasca transferul contributiilor lor de la sistemul public catre fondurile private de pensii. Aceste modificari, care vin dupa reducerea cotei de contributie de la 5,1% la 3,75% operata in 2018, slabesc semnificativ Pilonul II de pensii, cu consecinte negative pentru dimensiunea si calitatea pensiilor viitoare, dezvoltarea pietei de capital si finantarea pe termen lung a economiei Romaniei.” 

„Aceste modificari fac mediul de business in care opereaza administratorii fondurilor de pensii extrem de imprevizibil, le afecteaza rezultatele financiare si majoreaza probabilitatea iesirii acestora de pe piata.” 

„Iesirea probabila de pe piata a unor fonduri de pensii din cauza acestor masuri legislative recente ar putea priva economia Romaniei de o sursa potentiala de finantare a investitiilor.” 

„Castigul bugetar pe termen scurt al stoparii transferului de contributii catre Pilonul II se va disipa pe termen lung, in timp ce venitul romanilor la varsta pensionarii va fi mai putin diversificat. (…) Pensiile viitoare vor fi supuse unor riscuri politice si demografice mai mari.” 

„Functionarea si stabilitatea sectorului financiar si finantarea pe termen lung a economiei pot fi afectate de masurile legislative recente, (…) inclusiv noile reguli ce vizeaza Pilonul II de pensii private, care sunt de natura sa franeze puternic dezvoltarea pietei de capital si asa foarte fragile din Romania.” 

„Legislatia recent adoptata de Guvern si Parlament a creat riscuri la stabilitatea sectorului financiar. (…) De asemenea, schimbarile aduse legislatiei Pilonului II au crescut gradul de incertitudine din sector, subminand viabilitatea pe termen lung a fondurilor de pensii private. Mai departe, aceasta va duce la franarea dezvoltarii pietelor de capital, privand economia Romaniei de o sursa importanta de finantare a investitiilor pe termen lung.” 

„Legislatia adoptata recent in sectorul financiar, al pensiilor private, cel energetic si de telecomunicatii va afecta investitiile viitoare din aceste domenii, va creste incertitudinea, facand economia Romaniei mai putin atractiva atat pentru investitorii romani, cat si pentru cei straini.” 

„Masurile ce au vizat Pilonul II, de asemenea adoptate prin ordonanta de urgenta, ar putea sa franeze puternic dezvoltarea pietelor de capital, care si asa aveau o adancime redusa in Romania.”

APAPR – Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania a transmis, ca urmare a declaratiilor aparute in mass-media in ultimele zile pe marginea performantelor fondurilor de pensii private de Pilon II, ca acestea au depasit in mod constant inflatia.

Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) si pana la finele anului 2018 a fost de 127,1%, adica un randament mediu anualizat de 8,03% pentru toata perioada de functionare a Pilonului II. Acest indicator este cu mult peste rata totala inflatiei din perioada analizata (36,3%), respectiv rata medie anualizata a inflatiei pentru exact aceeasi perioada (2,95%), noteaza APAPR.

Valentin LAZEA, Economistul Sef al BNR, a declarat, luni, ca majoritatea administratorilor de pensii private (Pilon II) din Romania iau in considerare varianta retragerii din piata, fiind afectati de OUG 114, anuntata in decembrie 2018, care va obliga jucatorii, printre altele, sa faca majorari de capital in valoare de 800 milioane euro.

In decembrie 2018, numarul total al participantilor la Pilonul II a ajuns la 7,25 milioane de persoane, comparativ cu 7,21 milioane de persoane in luna noiembrie si 7,04 milioane de persoane in decembrie 2017.

Sursa:
http://www.1asig.ro/Comisia-Europeana-masurile-impotriva-Pilonului-II-afecteaza-pensiile-viitoare-piata-de-capital-si-economia-Romaniei-articol-101-60543.htm