Calatorie

1. Ce este asigurarea de calatorie

Asigurarea de calatorie este o asigurare medicala pentru calatorii in strainatate si este creata special pentru tine, pentru a te proteja pe durata calatoriilor efectuate in strainatate (Europa si Turcia sau oriunde in lume, inclusiv SUA si Canada), indiferent ca mergi la shopping, esti turist sau calatoresti in interes de afaceri.

Aceasta polita acoperira riscul de producere a unui accident sau a unei imbolnaviri imprevizibile in timpul calatoriei iar costul / cheltuielile necesare cu serviciilor medicale in regim de urgenta sunt acoperite de polita.

Dacă sunt situatii sa pleci la drum fără niciun fel de asigurare de sănătate internațională și ai o urgență medicală, trebuie să apelezi serviciul de urgență din țara respectivă (știi numărul de telefon?), să explici problema medicală în limba locală ori o limbă de circulație internațională dacă este cazul și să plătești pe loc toate procedurile și intervențiile medicale, iar cele mai complicate situatii sunt cele de deces, costurile cu repatrierea si obtinerea documentelor sau a formalitatilor necesare repatrierii.

2. Clasificarea asigurarilor de calatorie

Clasificarea asigurarilor de calatorie se poate face in functie de servicile incluse, plata primei de asigurare versus suma asigurata si fransiza. Cele mai multe asigurari de calatorie includ servicii fracționate cu sume fixe pentru diverse servicii.

Avem societati de asigurari care au decontare directa cu unitatile sanitare si societati de asigurare care au ca varianta plata servicilor medicale, iar acestea se pot deconta la intoarcerea in tara, evident trebuie sa facem dovada acestor cheltuieli prin chitante, facturi, etc.

Ca o recomandare, cand alegem o polita de asigurare, indiferent de riscul asigurat este bine sa ne informam cu privire la numarul de reclamatii inregistrate la ASF pe care le-a primit societatea de asigurari in anul anterior.

3. Riscuri acoperite

Riscurile acoperite difera in functie de societatea de asigurari , suma asigurata.

  • Boala sau accident, prin preluarea cheltuielilor medicale de urgenata;
  • Cheltuieli de repatriere în caz de deces din accident sau îmbolnivire;
  • Cheltuieli cu transportul sanitar în caz de accident sau îmbolnivire;
  • Medicamente cumparate pe baza prescriptiei medicului, eliberata pe numele persoanei asigurate si cu certificarea retetei originale;
  • Transportul cu ambulanta de la locul accidentului la cel mai apropiat spital/unitate medicala abilitata în acordarea primului ajutor sau de la acesta la un alt spital/clinica specializata;
  • Spitalizare;
  • Cheltuieli cu consultatii medicale din accident sau îmbolnavire;
  • Urgente stomatologice;
  • Bagajul pierdul de companiile aeriene.

4. Riscuri excluse

Trebuie sa avem in vedere si starea noastra de sanatate  in momentul cand se incheie o asigurare de calatorie, deoarece toate societatile de asigurare nu acopera chiar toate riscurile.

In categoria riscurilor excluse avem:

  • Sporturile extreme, daca nu s-a facut o asigurare in care sa se specifice “ sporturi extreme”, iar pretul unui astfel de servicu este taxat ca atare:
  • Afectiuni deja existente care se pot agrava pe timpul calatoriei;
  • Consumul de alcool si droguri;
  • Intreruperea voluntara a sarcinii;
  • Conducerea unui autovehicul fara ca Asiguratul sa detina un permis legal de conducere;
  • Razboi, invazie, rebeliune, greve , actiuni teroriste;
  • Infractiuni ale Asiguratului in tara respectiva;
  • Epidemii;
  • Tratamente estetice, cosmetice, dietetice.

5. Valoarea unei astfel de asigurari

Valoare unei asigurari de calatorie este influentata de limita cheltuielilor pe care asiguratul o alege in momentul emiterii politei.

Aceste limite incep de la 5.000 euro pana la 50.000 euro, iar cu cat este mai mare aceasta limita / suma asigurata, asiguratul beneficiaza de cat mai multe riscuri acoperite.

6. Cine poate incheia o asigurare de calatorie

Persoanele fizice cu domiciliul stabil in Romania sau rezidenta in Romania.

Poate beneficia de o astfel de asigurare toate persoanele care calatoresc in afara teritoriului Romaniei in scop touristic, calatorii sau afaceri si in functie de riscurile asigurare sau societatea de asigurari, pana la  varsta maxima de 70 ani /85 ani.

7. Valabilitate

Asigurarea este valabila numai în afara teritoriului României.

Perioada minima de asigurare este de 2 zile iar perioada maxima poate fi de 365 zile, dar sa nu se depaseasca 120 zile consecutive in afara tarii.

8. Cererea de despagubire

La emiterea politei asiguratorul are obligatia sa va inmaneze toate documentele: polita de asigurare, conditiile de asigurare, procedura de dauna, etc.

In cazul unui eveniment petrecut in strainatate trebuie sa contactam in cel mai scurt timp asiguratorul pentru asistenta.

Procedura de dauna presupune anuntarea evenimentului asigura si urmarea pasilor in vederea solutionarii daunei.

Notificare se poate face prin telefon, fax, mail. Asistenta se poate face 24/24h, 7 zile din 7 in functie de asigurator.

9. Plata despagubirilor

In functie de societate se asigurari, plata despagubirilor se poate face completand o cerere de indemnizatie care trebuie sa contina urmatoarele documente:

  • Copia politeti de asigurare;
  • Declaratia Asiguratului cu privire la evenimentul asigurat;
  • Facturi, chitante privind cheltuielile efectuate.

 

 

Campion BrokerCB