Cum arata „Sistemul Ideal de Pensii”?

Securitatea financiara a romanilor la varsta pensionarii este in pericol.

„Sistemul ideal de pensii este, in fapt, imposibil de configurat ca o reteta absoluta. „Idealul” trebuie definit pentru fiecare tara in parte, tinand cont de realitatile economice, sociale, culturale specifice”.

In ceea ce priveste evolutia viitoare a sistemului de pensii din Romania se compun dintr-o serie de realitati defavorabile:

1. Demografia: sporul natural negativ si emigratia masiva (Romania apare ca al doilea mare „furnizor” de emigranti in Europa, dupa Siria) fac ca structura demografica sa inregistreze o evolutie clar defavorabila din perspectiva finantarii sistemului public de pensii. Populatia Romaniei va fi din ce in ce mai putin numeroasa si mai „batrana”, estimandu-se ca in circa 3 decenii pensionarii ar putea reprezenta o treime din populatie.
2. Sistemul public de pensii va deveni nesustenabil din punct de vedere financiar in 20-30 de ani.
3. Pilonul 2 de pensii private a inregistrat performante financiare foarte bune, dar a fost afectat de guvern prin reducerea contributiilor, ceea ce inseamna ca la sfarsitul perioadei de contributie va livra rezultate mai mici decat cele estimate la lansare.
4. Pilonul 3 este inca prea putin folosit.
5. Peste 50% din romani nu-si pot permite sa economiseasca.
6. Educatia financiara precara face ca, pe de o parte, cetatenii sa nu inteleaga necesitatea de a economisi pe termen lung.

Asadar, sistemul ideal nu exista, dar exista un set de 10 principii dupa care ar trebui sa se ghideze configurarea oricarui sistem.

1.Guvernul trebuie sa stabileasca obiective clare pentru intregul sistem de pensii. Aceste obiective trebuie sa includa rolurile complementare ale fiecarui pilon.

2.Trebuie sa existe un nivel minim de finantare al sistemului general de pensii, indiferent daca contributiile la sistemul de pensii provin de la angajatori, angajati sau de la cei cu profesii liberale, precum si celor care au varsta pentru a munci.

3.Trebuie sa existe optiuni standard de participare la sistemul de pensii, atractive si eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru participantii.

4.Costurile totale de administrare si investire ale fiecarui plan de pensii trebuie sa fie facute publice.

5.Sistemul de pensii trebuie sa aiba un anumit nivel de flexibilitate. Aceasta flexibilitate include recunoasterea faptului ca pensionarea poate aparea la varste diferite si in moduri diferite in cadrul populatiei.

6.Beneficiile furnizate in timpul anilor de pensie de catre sistem trebuie sa se concentreze pe furnizarea de venituri lunare.

7.Contributiile (sau beneficiile acumulate) la nivelul minim stabilit trebuie sa fie considerate ca intrand in drepturi imediat si sa fie transferabile. Aceste beneficii acumulate trebuie insa sa fie accesibile imediat doar in anumite conditii, cum ar fi pensionarea, decesul ori invaliditatea permanenta.

8.Guvernul trebuie sa ofere facilitati fiscale sistemelor de pensii finantate, de o maniera echitabila si sustenabila.

9.Sistemul de guvernanta corporativa al fondurilor de pensii trebuie sa fie independent fata de guvern si sa nu fie sub controlul angajatorilor.

10.Sistemul de pensii trebuie sa constituie obiectul unor reglementari adecvate, care sa includa reglementarea prudentiala a fondurilor de pensii, cerinte de transparenta in comunicare si un anumit nivel de protectie al participantilor la sistemul de pensii.

Sursa: http://www.1asig.ro/Cum-arata-amp%3Bquot%3BSistemul-Ideal-de-Pensii-amp%3Bquot%3B-articol-101-59803.htm