Directionarea contributiilor de la Pilonul II catre bugetul de stat va avea un efect catastrofal!

Transferul contributiilor viitoare din Pilonul II de pensii private obligatorii catre bugetul de stat ar avea un efect catastrofal pentru piata de capital, in conditiile in care cele sapte fonduri de pensii private obligatorii au strans peste 9 miliarde de euro, sustin reprezentantii CFA Romania.

CFA Romania, asociatia analistilor financiari certificati Chartered Financial Analyst, a transmis ca isi doreste un buget echilibrat pe termen lung si asigurarea unui trai decent la batranete pentru toti romanii printr-un management eficient al pensiilor private.

In Romania, cheltuielile sociale reprezinta aproximativ 8% din produsul intern brut, cea mai mare cheltuiala din bugetul de stat (aproape o treime din total). Acest procent va ajunge la 15% din produsul intern brut, intr-un interval de 40 de anii.

Principala diferenta dintre sistemul de stat si cel privat este ca primul este un sistem de tip „pay-as-you-go”, adica banii retinuti azi celor care contribuie sunt utilizati pentru a plati pensiile celor care se afla la varsta pensiei. Cel de-al doilea este un sistem finantat – contributiile platite astazi sunt investite in numele participantului, urmand a fi returnate aceluiasi participant sau mostenitorilor, impreuna cu randamentul aferent, la varsta pensionarii.

„Sunt mari semne de intrebare privind sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Este necesara rebalansarea proportiei perioadei active in totalul vietii, prin cresterea varstei de pensionare si stimularea economisirii”, declara Alexandra SMEDOIU, CFA – Vicepresedinte, CFA Romania.

Romania are cea mai mica rata de economisire din UE, de -5% (rata negativa).

„Consumam mai mult decat veniturile. Un sistem obligatoriu de pensii, care sa transfere o parte din costul lunar suportat de angajat catre un cont individual este o solutie”, spune Alexandra SMEDOIU, CFA.

In conturile fondurilor de pensii private obligatorii din Romania, 7 la numar, s-au strans peste 9 miliarde de euro. Peste 60% din aceste sume finanteaza deficitul bugetar sau datoria publica deoarece sunt investite in obligatiuni emise de statul roman, iar 20% din aceste sume asigura lichiditatea pietei de capital de la Bucuresti.

„In cazul in care contributiile viitoare la pilonul II ar fi directionate catre bugetul de stat, aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piata de capital. In plus, reducerea temporara a deficitului bugetar se face cu costul cresterii viitoare masive a acestuia, cand persoanele care au contribuit la pilonul II se vor pensiona”, se arata in comunicatul publicat de CFA Romania.

Organizatia CFA Romania promoveaza investitiile responsabile, cu viziune pe termen lung si administrarea acestora in interesul clientilor.

Informatii utile:

In Romania convietuiesc in paralel trei sisteme de pensii, doua obligatorii si unul optional:

  • Sistemul public de pensii (pilonul I), in care se varsa lunar 21,25% din venitul salarial brut lunar al fiecarui angajat din Romania;
  • Sistemul privat obligatoriu de pensii (pilonul II), in care se transfera lunar 3,75% din venitul salarial brut; este posibil ca acesta sa devina optional, deci este cu atat mai important sa luati o decizie in cunostinta de cauza;
  • Sistemul privat optional de pensii (pilonul III) la care orice persoana din Romania are optiunea sa contribuie in mod individual, beneficiind de o deductibilitate pana la nivelul de 400 euro / an atat la angajat cat si la angajator.

Sursa: http://www.1asig.ro/CFA-Directionarea-contributiilor-de-la-Pilonul-II-catre-bugetul-de-stat-va-avea-un-efect-catastrofal-articol-101-58548.htm