PAID Romania a achitat daune de aproape 3 milioane lei in 2017, cele mai multe fiind provocate de inundatii

2017 a adus pentru PAID Romania – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale o crestere a volumului de daune platite fata de anul precedent, de la 2,52 milioane de lei la 2,89 milioane de lei. In total, au fost achitate despagubiri pentru 591 de dosare.

Cele mai mari pagube, de peste 1,5 milioane de lei, le-au produs inundatiile, urmate de alunecarile de teren, cu 1,07 milioane de lei, si cutremure, cu despagubiri de 257.930 lei, potrivit informatiiiolor transmise de PAID Romania.

Un top 3 al judetelor dupa volumul daunelor platite in 2017 scoate in evidenta:

  • Galati – 443.088 lei
  • Caras-Severin – 361.187 lei
  • Valcea – 313.691 lei

„Si 2017 a fost un an in care cateva sute de romani au simtit utilitatea unei asigurari obligatorii de locuinta si asta in contextul in care nu ne-am confruntat cu dezastre majore. Inundatiile, urmate adesea si de alunecari de teren, produc insa frecvent pagube in Romania. In tot acest timp, PAID a continuat sa se consolideze, pentru a-si putea respecta obligatia de a fi alaturi de romanii asigurati, atat in cazul unor evenimente mai scazute ca intensitate, cat si in cazul unui dezastru de proportii”, declara Nicoleta RADU, Director General al PAID Romania.

Actionarii PAID si-au mentinut si in anul trecut decizia de a reinvesti intregul profit in consolidarea companiei. In plus, programul de reasigurare al PAID a ajuns la 900 milioane de euro, ceea ce face din Pool cel mai mare cumparator de reasigurare din regiune. Dincolo de aceste masuri financiare luate de PAID pentru a se asigura ca poate face fata oricarei situatii, este continuat si planul de instrumentare a daunelor in caz de dezastru extins, foarte important pentru o tara ca Romania, cu mare expunere la riscuri catastrofale.

In ceea ce priveste numarul de locuinte asigurate la finalul anului trecut, acesta era de 1.693.006, reprezentand 18,96% din fondul locativ al Romaniei, intr-o usoara scadere fata de anul 2016. Repartizarea pe medii rural – urban se face in felul urmator: Rural – 24%, Urban – 76%.

„Anul trecut am investit toate resursele necesare in proiecte precum cele legate de infrastructura IT- schimbarea platformei de emitere a politelor, de instrumentarea cat mai rapida a daunelor si de securizarea bazelor de date in vederea respectarii noilor reguli impuse de GDPR si IDD. Avem incredere ca toate aceste investitii vor duce, direct sau indirect, la o crestere a acoperirii prin asigurarea obligatorie a locuintei in Romania. Deja primele semnale de crestere se vad in rezultatele primelor luni din 2018. Am trecut si peste impactul falimentelor ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig fara sa inregistram scaderi majore, ceea ce e un lucru bun pentru portofoliul nostru”, declara Nicoleta RADU.

PAID – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare, actionari PAID.

Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: Cutremur, Inundatii, Alunecari de teren.

Sursa: http://www.1asig.ro/PAID-Romania-a-achitat-daune-de-aproape-3-milioane-lei-in-2017-cele-mai-multe-fiind-provocate-de-inundatii-articol-3,100-58690.htm