Guvernul întârzie să promoveze legile care vor schimba din temelii lumea asigurărilor
Noua lege privind asigurarea obligatorie a locuinței precum și actul normativ care va transpune în legislația locală Directiva IDD privind protecția consumatorilor de servicii financiare se află încă în diverse etape de analiză în Guvern sau la diferite ministere. Schimbările pe care cele două legi, concepute de specialiștii ASF și trimise executivului încă de anul trecut, sunt cele mai importante din istoria recentă a pieței asigurărilor.
Noua lege privind asigurarea obligatorie a locuinţei va permite brokerilor de asigurare să vândă direct poliţele şi, mai mult, ar putea aduce o lărgire a ariei de riscuri pe care cea mai ieftină asigurare de locuinţă din România le acoperă. Aceasta se va întâmpla, însă, doar dacă Guvernul va încheia analiza şi va reuşi să trimită către Parlament noua lege.
Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR), asociaţie care adună mai mulţi brokeri de dimensiuni medii şi mari îşi propune ca, alături de asigurarea PAD să aducă la preţuri accesibile şi un pachet de microasigurare care să acopere riscuri suplimentare, cum ar fi pagubele provocate de furtuni, incendiu sau inundaţie cu apă de conductă.
În prezent, poliţa obligatorie acoperă doar pagubele provocate de cutremur, inundaţie sau alunecări de teren, însă au existat foarte multe situaţii în care persoane afectate de alte tipuri de fenomene au solicitat despăgubiri, crezând că asigurarea obligatorie este acoperitoare. Un caz foarte cunoscut este cel al furtunii care a lovit anul trecut oraşul Timişoara şi care a provocat pagube substanţiale.
Acelaşi act normativ, transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară Guvernului încă din toamna anului trecut, propune, de asemenea şi introducerea posibilităţii ca acţionari ai Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) să fie şi firme care nu activează în domeniu. PAID este singura firmă autorizată să vândă asigurarea obligatorie de locuinţă şi are, în prezent, ca acţionari 12 firme de asigurare dintre care două sunt în faliment.
De ce este nevoie de acţionari noi la PAID? În caz de dezastru major sau al unor evenimente mai mici dar dese, Pool-ul ar putea ajunge în situaţia de ieşi în afara legii
De partea cealaltă, lărgirea numărului de acţionari este un deziderat foarte important pentru viitorul PAID, organism construit special pentru a creşte numărul de locuinţe asigurate, dar a acărui apariţie a avut exact efectul invers, având în vedere că în prezent sunt asigurate sub 20% din case, faţă de aproape 40% în 2009.
Pentru a îşi putea creşte vânzările, PAID are nevoie de o majorare de capital, în condiţiile în care trebuie să respecte aceleaşi norme de solvabilitate ca orice altă firmă de asigurare. Actualii acţionari, însă, nu s-au arătat deschişi la o astfel de majorare, iar alte firme de asigurări care nu sunt încă în PAID analizează cu atenţie evoluţiile.
Mai mult decât atât, patru din cei şapte acţionari mici (Euroins, Certasig, Grawe şi ABC Asigurări) nu par interesaţi de piaţa asigurărilor de locuinţă, după cum arată cifrele, motiv pentru care s-ar putea să nu dorească neapărat să îşi majoreze participaţia la PAID.
Sursa: http://www.capital.ro/guvernul-intarzie-sa-promoveze-legile-care-vor-schimba-din-temeli.html