BREXIT-ul, in punctul zero – Care va fi impactul asupra industriei de asigurari?
„Dupa ce Regatul Unit va parasi UE, acesta nu va mai fi acoperit direct de cadrul comun de reglementare al serviciilor financiare. In prezent, acest cadru permite unui numar substantial de consumatori din UE sa acceseze produse de servicii financiare in Marea Britanie si invers”, a transmis Insurance Europe, federatia europeana ce reuneste asociatiile nationale ale asiguratorilor si reasiguratorilor.
„Deoarece nu exista in prezent o viziune clara asupra relatiei viitoare dintre UE27 si Marea Britanie, exista o incertitudine asupra activitatii companiilor care ofera contracte transfrontaliere. Prin urmare, Insurance Europe solicita atat UE, cat si Regatului Unit sa ia masuri pentru a limita orice perturbare pe care BREXIT-ul ar putea-o provoca asiguratorilor si clientilor lor”, adauga oficialii federatiei europene.
AM Best se asteapta ca asiguratorii si reasiguratorii sa fie foarte interesati de discutiile din lunile urmatoare.
„Pe parcursul perioadei de tranzitie de 11 luni post-Brexit, asiguratorii britanici vor putea subscrie asigurari in Spatiul Economic European (SEE) in baza libertatii existente de a presta servicii, iar asiguratorii SEE vor avea in continuare acces pe piata din Marea Britanie. La sfarsitul perioadei de tranzitie, drepturile care exista in prezent intre UK si SEE se preconizeaza ca vor inceta, iar asiguratorii domiciliati in Marea Britanie nu vor mai putea emite contracte de asigurare in SEE”, spune AM Best intr-un document analizat de 1asig.ro.
Piata din Romania se pregateste de BREXIT
ASF a lansat, in decembrie, in dezbatere, un proiect de norma privind aplicarea masurilor de supraveghere in cazul unui BREXIT fara acord.
Norma „reglementeaza conditiile care sa faciliteze incetarea sistematizata a activitatilor de asigurare transfrontaliere furnizate in Romania, atat de catre asiguratori cat si de catre intermediarii de asigurari si intermediarii de asigurari auxiliare din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, precum si Gibraltar denumit in continuare Regatul Unit, ca urmarea a retragerii din Uniunea Europeana fara un acord”.
In termen de 15 zile de la data retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeana fara un acord, asiguratorii, intermediarii de asigurari si intermediarii de asigurari auxiliare din Regatul Unit informeaza contractantii, pagubitii si beneficiarii cu privire la regimul juridic aplicabil contractelor de asigurare in vigoare inclusiv prin publicarea acestor informatii pe propriul website sau in lipsa existentei acestuia, prin alte canale de comunicare.
De asemenea, anul trecut, EIOPA – Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale a emis recomandari autoritatilor nationale de supraveghere cu privire la tratamentul aplicabil asiguratorilor care si-ar putea pierde autorizatia de a activa pe teritoriul UE in cazul unui Brexit fara acord.
Efectele BREXIT-ului asupra asiguratilor RCA din Romania
In cazul in care Marea Britanie iese din Uniunea Europeana, aceasta va ramane in sistemul Carte Verde, au spus reprezentantii BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania), in emisiunea Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, insa ar putea fi reintroduse controale la frontiera, de aceea soferii care vor sa viziteze aceasta tara cu un autovehicul inmatriculat in Romania trebuie sa aiba asupra lor documentul Carte Verde in original, eliberat de un asigurator roman.
„Oricand s-ar intampla acest Brexit lucrurile se vor schimba dupa. In sensul ca Marea Britanie ramane in sistemul Carte Verde, ea nu iese. Orice sofer cu o masina inmatriculata in Romania si care vrea sa calatoreasca in Marea Britanie si dupa Brexit trebuie sa aiba la el un document Carte Verde in original, tiparit pe hartie, eliberat de un asigurator din Romania. Asta pentru ca noi nu stim acum daca vor fi controlati la frontiera si daca li se va solicita sa faca dovada existentei acestei asigurari in original. Este un sistem similar cu statele care nu sunt membre precum Republica Moldova sau Turcia”, a spus Sorin GRECEANU, Director General, BAAR.
Notiunea de „BREXIT” a aparut in urma referendumului din iunie 2016, la care 51,9% dintre alegatorii participanti au votat retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Parlamentul European a votat, miercuri – 29 ianuarie 2020, Acordul BREXIT. Documentul a fost aprobat cu 621 voturi pentru, 49 voturi impotriva si 13 abtineri, ceea ce inseamna ca este intrunita majoritatea simpla a voturilor exprimate.