Pilonul 2 de pensie – sumele acumulate pot fi retrase doar la vârsta pensionării?

Iată de ce

Sistemul de economisire pentru pensie, aflat în administrare privată (adică, Pilonul 2) are ca scop oferirea unei pensii suplimentare celei de la stat (Pilonul 1), atunci când ajungi să te pensionezi.

Până atunci, fiecare din noi economisim lunar sume care se investesc prudent și se acumulează în timp, adică până când intrăm la pensie.

Există însă și evenimentele nefericite din viața noastră, când poate apărea o invaliditate permanentă gravă sau chiar decesul. În aceste cazuri sumele acumulate pot fi solicitate de tine, respectiv de moștenitorii tăi.

In cazul persoanelor decedate sumele acumulate revin moștenitorilor, daca mostenitorii sunt în sistemul de pensii administrat privat și au deja un cont de pensie Pilonul 2, atunci sumele moștenite se cumulează cu ale lor și vor fi încasate efectiv când ei înșiși cand vor iesi la pensie.

Dacă nu au cont de pensie Pilon 2 (sunt minori sau nu au avut dreptul de a deveni participanți la Pilonul 2), atunci, prin excepție, pot încasa aceste sume moștenite.