TOP cele mai mari daune property achitate de asiguratori in 2019

Asigurarile de tip property pentru locuinte, spatii comerciale si industriale au continuat sa isi demonstreze utilitatea si in 2018, potrivit UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Astfel, cele mai mari 50 de despagubiri platite in 2018 de companiile de asigurari pentru politele de tip property aferente clientilor de tip corporate (afaceri, IMM, cladiri de birouri, spatii comerciale, industriale etc.) au insumat aproximativ 75 de milioane de lei

52% din cele mai mari 50 de daune platite, adica 26 de dosare, au fost deschise ca urmare a unor incendii, suma achitata de asiguratori pentru acestea fiind de 46,5 milioane lei

Pe locul doi in topul despagubirilor aferente celor mai mari 50 de dosare de dauna pentru clienti corporate se afla furtuna (12,4 milioane lei), urmata de inundatii (7,2 milioane lei), furt (2,25 milioane lei), trasnet (1,5 milioane lei), avarii accidentale (1,28 milioane lei), apa de conducta (1,2 milioane lei), alunecari de teren (800.000 lei) si altele (350.000 de lei)*.

„Asigurarile property – pentru cladiri, bunuri, utilaje, stocuri – sunt esentiale pentru o afacere sanatoasa, oferind antreprenorilor protectia necesara in cazul unor evenimente care le pot afecta activitatea”, au declarat reprezentantii UNSAR.

Acest tip de asigurare acopera, de regula, riscuri precum incendiu, explozie, trasnet, caderi de corpuri, riscuri catastrofale (cutremur, inundatii, alunecari de teren), fenomene atmosferice (furtuna, vijelie, uragan, tornada, ploaie torentiala, grindina, daune provocate de greutatea stratului de zapada/gheata), furtul bunurilor, vandalism si evenimente socio-politice (greve, revolte, tulburari civile) si alte riscuri specifice, in functie de tipul afacerii si de produsele de asigurare oferite de asiguratori.

„Este important de precizat ca aceste polite pot acoperi si pierderea de profit ca urmare a intreruperii activitatii din cauza producerii unui risc asigurat pe polita de baza – property. De exemplu, in urma unui incendiu produs la o fabrica, asa cum s-a intamplat recent, o asigurare property poate acoperi si pierderile generate de oprirea productiei”, au mai precizat reprezentantii UNSAR.

*Cifrele se refera la dosare efectiv platite in 2018; data de producere a evenimentului poate fi in 2018 sau o data anterioara. 

Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni – Insurance Europe.

Sursa: http://www.1asig.ro/TOP-cele-mai-mari-daune-property-achitate-de-asiguratori-in-2019-articol-3,100-60445.htm