Mastercard, pusa la zid de Comisia Europeana: amenda de 570 mil. euro

Comisia Europeana (CE) a amendat Mastercard cu 570,5 mil. euro dupa ce compania a limitat posibilitatea comerciantilor de a beneficia de conditiile mai bune oferite de bancile din alte tari care fac parte din Piata Unica europeana, incalcand astfel regulamentele antitrust ale UE.

“Consumatorii europeni folosesc carduri de plata zilnic, atunci cand cumpara alimente sau imbracaminte sau cand fac tranzactii online. Impiedicand comerciantii sa gaseasca conditii mai bune oferite de banci in alte state membre, Mastercard a marit artificial costul tranzactiilor cu cardul, afectand astfel consumatorii si retailerii din UE”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, comisarul european Margrethe Vestager.

Mastercard este a doua cea mai mare companie de carduri din Zona Economica Europeana (EEA) in functie de valoarea tranzactiilor si a numarului de carduri emise pentru consumatori.

Bazandu-se pe sistemul Mastercard, bancile ofera servicii de plata cu cardul sub brandurile Mastercard si Maestro. Mastercard activeaza ca o platforma prin care bancile emitente ofera clientilor carduri, asigurand astfel incheierea platilor cu cardul si transferul banilor catre banca retailerilor.

Mai bine de jumatatea din totalul tranzactiilor fara cash facute de firmele si consumatorii europeni sunt realizate prin intermediul cardurilor.

Atunci cand un consumator foloseste un card de credit sau de debit online sau intr-un magazin, banca respectivului magazin plateste o suma (“taxa de schimb” / “interchange fee”) catre banca emitenta a cardului. Ulterior, banca magazinului percepe respectiva suma de la magazin, aceasta urmand sa fie inclusa, ca oricare alt cost, in pretul final pe care consumatorii il platesc pentru produse.

Regulamentele Mastercard obligau banca retailerului sa aplice taxa de schimb a tarii unde retailarul era localizat. Inainte de 9 decembrie 2015, taxele de schimb variau semnificativ de la o tara la alta in Zona Economica Europeana. Ca urmare, magazinele din tari cu taxe mari nu puteau sa beneficieze de taxele mai reduse oferite de bancile din alte state membre ale Uniunii Europene.

In aprilie 2013, Comisia Europeana a initiat o investigatie antitrust impotriva Mastercard. Investigatia a aratat ca din cauza regulamentelor Mastercard, retailerii au platit taxe bancare mai mari decat daca ar fi fost liberi sa aleaga banci cu servicii mai ieftine. Acest lucru a dus la preturi mai mari pentru retaileri si consumatori, o limitare a competitiei transfrontaliere si o segmentare artificiala a Pietei Unice europene.

Sursa: https://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/238151/mastercard-pusa-la-zid-de-comisia-europeana-amenda-de-570-mil-euro.html