Asigurarile CASCO, utile in cazul masinilor avariate de copaci sau gheata

Recent, Romania s-a confruntat cu o serie de fenomene meteo nefavorabile, in urma carora, copacii, gheata sau stalpii cazuti au avariat sute de masini si zeci de case. Despre cum pot fi despagubiti proprietarii acestora, utilitatea politei CASCO, si nu numai, au discutat Alexandru GRIGORESCU – Specialist Asigurari Auto in cadrul UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania), Mihaela CIRCU – Project Manager, APPA (Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor) si Sergiu COSTACHE – Revista PRIMM Asigurari&Pensii, in cadrul emisiunii Ora de Risc, transmisa marti, 29 ianuarie a.c., de RFI Romania.
Copacii cazuti sub greutatea ghetii ce s-a format pe crengi ca urmare a fenomenului de „freezing rain” au avariat numai in Bucuresti peste 300 de autoturisme. In aceste situatii, unele asigurari, precum CASCO, isi poate demonstra utilitatea, acoperind cheltuielile cu daunele aferente.

Cum pot fi despagubiti proprietarii masinilor avariate de copaci, gheata sau chiar stalpi cazuti?

„Proprietarii autovehiculelor care au avut astfel de incidente, in momentul in care au o polita facultativa CASCO, pot solicita deschiderea unui dosar de dauna la asigurator, iar procedura este destul de simpla. Pasii sunt asemanatori ca in cazul in care ai deschide un dosar pentru un accident usor, vandalism sau avarie in parcare cu autor necunoscut. Partea vatamata merge direct catre asigurator, deschide un dosar de dauna in urma unei avizari scrise in care explica ce s-a intamplat, descrie evenimentul, iar apoi asiguratorul va trece la lichidarea dosarului de dauna, respectiv plata despagubirii [catre service, in general]”, a explicat Alexandru GRIGORESCU. 

Mihaela CIRCU a adaugat ca in cazul in care proprietarul autovehicului are inclusa in polita CASCO si clauza de asistenta rutiera, acesta beneficiaza si de tractarea masinii pana la service-ul unde se va face reparatia.

Reprezentantul UNSAR a atras atentia ca pot exista situatii in care polita CASCO sa nu acopere aceste pagube produse de fenomenele meteo: „De regula, majoritatea politelor CASCO au astfel de riscuri acoperite. De cele mai multe ori aceste pachete de riscuri sunt incluse in politele asiguratorilor, insa uneori asiguratorul poate veni in sprijinul consumatorului si cu oferte mai putin costisitoare, in care nu sunt asigurate toate riscurile, ci doar riscurile de baza”.

In ceea ce priveste accidentele produse iarna, amintim ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei. De asemenea autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

In cazul unui accident produs iarna, fara anvelope corespunzatoare, asiguratorul RCA sau CASCO poate refuza plata despagubirii?

Alexandru GRIGORESCU a precizat ca asiguratorul CASCO poate refuza plata despagubirii daca in conditiile contractuale este stipulat acest lucru, in sensul ca anvelopele trebuie sa fie obligatoriu de sezon conform legii. Un alt aspect este legat de gradul de uzura al anvelopelor, care daca depaseste un anumit procent, si este stipulat in conditiile de asigurare, se poate refuza plata dosarului de dauna in cazul in care suntem posesorii unui autoturism asigurat CASCO.

In ceea ce priveste asigurarile produse iarna versul cele produse vara, Mihaela CIRCU a afirmat ca iarna pare a fi marcata de mai multe accidente usoare, in timp ce vara creste numarul daunelor severe, cu mai multi morti si raniti. Iarna vorbim de tamponari usoare, incidente cum sunt cele produse recent de fenomenele meteo – care nu au o valoare a daunei foarte ridicata.

Sursa: http://www.1asig.ro/VIDEO-Asigurarile-CASCO-utile-in-cazul-masinilor-avariate-de-copaci-sau-gheata-articol-3,100-60340.htm