Puterea de cumparare a romanilor, cea mai mare rata de crestere din Europa in 2017

Romania a inregistrat cel mai mare avans (+7,8%) in ceea ce priveste puterea de cumparare in 2017, in conditiile in care cresterea medie din Uniunea Europeana a fost de 1,9% fata de anul anterior. Totusi, puterea de cumparare a romanilor este printre cele mai scazute din Europa, se arata intr-un studiu GfK.

GfK a derulat un studiu – analiza a scenei de retail european, cuprinzand cele mai recente evolutii si prognoze pentru 2018. Indicatorii de piata evaluati de GfK pentru cele 32 de tari europene analizate sunt: puterea de cumparare, ponderea cheltuielilor populatiei in retail din cheltuielile totale, inflatia si profitabilitatea spatiilor comerciale. De asemenea, GfK ofera o prognoza asupra cifrei de afaceri aferente retailului din spatiile comerciale pentru 2018.

Economia europeana se confrunta cu schimbari majore din cauza Brexit-ului, in plus fata de diverse provocari economice si politice. Incertitudinea cu privire la viitoarele conditii comerciale cu SUA ridica probleme cu privire la impactul potential asupra exporturilor europene. Ca si in anii precedenti, solutiile GfK de geomarketing exploreaza situatia actuala si o anticipeaza pe cea viitoare pentru piata de retail din Europa.

Puterea de cumparare in 2017: Romania, cea mai mare crestere

In 2017, fiecare cetatean din tarilor UE analizate a avut o putere medie de cumparare de 16.436 euro. Aceasta echivaleaza cu o crestere nominala de 1,9% fata de anul precedent.

Romania (+7,8%) a inregistrat cel mai mare avans in ceea ce priveste puterea de cumparare. Puterea scazuta de cumparare pe cap de locuitor in cazul romanilor (4.556 euro) demonstreaza persistenta decalajului mare intre tarile Europei in ceea ce priveste bunastarea populatiei.

Regiunile tarii unde puterea de cumparare este mai ridicata fata restul tarii sunt: Bucuresti si judetele Cluj, Timis, Alba, Sibiu, Brasov, Prahova, Arges, Constanta. Judetele care au inregistrat un mic salt fata de anul trecut si au ajuns la nivelul judetelor de mai sus in privinta puterii de cumparare sunt Arad, Hunedoara si Mures.

Tarile UE au avut o crestere a cifrei de afaceri in retail de +1,8% in 2017. Datorita efectelor cursului de schimb valutar, Marea Britanie a suferit o scadere a cifrei de afaceri de -4,2% in euro.

Cehia (+9,8%) si Romania (+9,3%) se numara printre statele campioane, cu rate de crestere de aproape doua cifre si inflatie moderata.

Gratie cresterii continue a veniturilor, tarile din estul Europei aflate in top in anii precedenti au condus din nou plutonul in 2018. GfK se asteapta la rate de crestere robuste si in 2018 pentru Romania (+7,5%), Estonia (+6,8%), Cehia (+6,5%), Bulgaria (+5,3%) si Ungaria (+6%).

Inflatie: Preturile au crescut incet in 2017

Cu o rata a inflatiei de 1,7% in 2017, natiunile UE s-au apropiat inca o data de prognoza Bancii Centrale Europene (BCE), care a anuntat tinta de +2% pentru preturile de consum. Consumatorii au fost nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunare pentru aceleasi produse in multe tari din Europa de Est care s-au luptat cu deflatia in anii precedenti. GfK preconizeaza o crestere a preturilor la nivelul UE de 1,9%.

Romania a avut o inflatie de 1,2% in 2017, sub media europeana. Estimarile pentru 2018 insa arata o rata a inflatiei de 4,1% pentru anul curent, cel mai mare nivel prognozat in UE.

Sursa: http://www.1asig.ro/Puterea-de-cumparare-a-romanilor-cea-mai-mare-rata-de-crestere-din-Europa-in-2017-articol-3,102-58821.htm