Romanii au la dispozitie o platforma nationala de pregatire pentru situatii de urgenta

Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta au lansat joi, 1 martie, platforma nationala de pregatire pentru situatii de urgenta fiipregatit.ro.
Platforma, dezvoltata de Civictech si sustinuta de Electrica, isi propune sa devina locul de referinta pentru educarea si informarea populatiei in domeniul dezastrelor, dar si in cazul oricaror situatii de urgenta. Platforma va ajuta cetatenii sa inteleaga mai bine riscurile si ii va informa asupra masurilor de prevenire si comportamentului pe care trebuie sa-l aiba in diferite situatii de urgenta de amploare sau dezastru.
„Acest proiect este necesar avand in vedere faptul ca, in ultimii ani, suntem martorii unor intensificari ale situatiilor de urgenta de tot felul, atat pe plan international cat si pe plan local. In astfel de situatii-limita cateva secunde pot schimba totul, iar reactia rapida si educata a celor afectati este esentiala pentru supravietuire”, precizeaza IGSU.
Ministrul Carmen DAN si secretarul de stat Raed ARAFAT s-au intalnit joi, la sediul Ministerului de Interne, cu Christos STYLIANIDES, comisar european pentru ajutor umanitar si gestionarea crizelor, context in care a fost anuntata lansarea portalului www.fiipregatit.ro.
Platforma fiipregatit.ro cuprinde urmatoarele functionalitati:

  • Ghiduri informative pentru situatii de urgenta (cutremur, inundatii, prim ajutor, canicula, viscol, avarii la reteaua electrica sau pericole de electrocutare);
  • Trusa de supravietuire: reprezinta un plan detaliat cu recomandari pentru supravietuire, de la pregatirea unui rucsac pentru situatii de urgenta, stabilirea unor puncte de intalnire cu familia in caz de dezastru, pana la materiale care pot fi imprimate astfel incat oricine sa aiba la indemana informatii esentiale, daca nu functioneaza caile de comunicare clasice (telefon, internet);
  • Campaniile derulate de Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, cum ar fi Nu tremur la cutremur, RISC – Siguranta nu e un joc de noroc! sau FOC – Flacarile Omoara Copii.

„Fiipregatit.ro vine la momentul oportun si completeaza sistemul de informare, alarmare si avertizare al populatiei, pe care il construim in acest moment. DSU are deja o aplicatie mobile, diponibila atat pe iOS, cat si pe Android, iar in 2018 va incepe sa functioneze si RO-ALERT. Toate aceste sisteme sunt complementare si au rolul de a crea o societate mai rezilienta”, a declarat dr. Raed ARAFAT, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.
Fiipregatit.ro este o platforma web usor accesibila care se bucura si de o versiune si pentru mobil, in conditiile in care un studiu al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) arata ca, in Romania, trei sferturi dintre utilizatori acceseaza zilnic sau aproape zilnic mediul virtual prin intermediul internetului mobil. De aceea, fiipregatit.ro a fost dezvoltat pro-bono de echipa de profesionisti a Civictech, un start-up non-guvernamental si non-profit pornit in primavara lui 2017.

Platforma va fi in permanenta imbunatatita, prin adaugarea de informatii relevante furnizate de toate structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Sursa: http://www.1asig.ro/Romanii-au-la-dispozitie-o-platforma-nationala-de-pregatire-pentru-situatii-de-urgenta-articol-3,100-58184.htm