Românii loviţi de furtună, în pericol să nu primească niciun ban pentru repararea locuinţelor, deşi au asigurare obligatorie

În ciuda dezastrelor provocate în ultimele zile de furtunile din zona de vest a ţării, cei care au casele avariate (fără acoperiş, geamuri sparte, perete dărâmat de un copac, etc) nu vor avea parte de despăgubiri chiar dacă au poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei. De ce? Poliţa PAD nu acoperă aceste riscuri, ci doar cutremurul, inundaţia şi alunecarea de teren. Mai mult, dacă inundaţia se produce dintr-o greşeală umană, păgubitul nu primeşte nimic.

Totuşi trebuie văzut ce riscuri sunt acoperite prin lege de această poliţă obligatorie PAD şi ce riscuri sunt excluse de la plata daunei. Asigurătorii spun că poliţele PAD nu acoperă decât cele trei riscuri enumerate mai sus, iar daunele produse de inundaţii doar dacă este vorba de revărsarea unei ape de suprafaţă.

Nicoleta Radu Neacşu arată că furtuna nu este un risc catastrofic şi dacă unei case i-a zburat acoperişul sau i-a căzut ţigla, i s-au spart geamurile sau a suferit orice alte daune produse de o furtună, păgubiţii nu sunt despăgubiţi prin poliţa obligatorie PAD. Dacă asigurarea este făcută cu atenţie, toate aceste riscuri pot fi acoperite printr-o poliţă de asigurare facultativă. Care este un alt produs.

De asemenea, şefa PAID arată că inundaţiile produse de furtună, ca efect secundar al ploii sunt despăgubite. Dacă este vorba însă de înfundarea canalizării care nu mai permite drenarea apei de pe şosea şi aceasta intră în casă, chiar dacă produce daune, riscul este exclus. Se consideră a fi vina primăriei sau a firmei de canalizare pentru dauna produsă, chiar dacă la bază stă un fenomen natural extrem.

Sursa: http://www.money.ro/romanii-loviti-de-furtuna-in-pericol-sa-nu-primeasca-niciun-ban-pentru-repararea-locuintelor-desi-au-asigurare-obligatorie/